Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbán Viktor nagyon engedékeny volt

Három órán keresztül tartott az Európai Parlamentben a Magyarországról szóló vita. Négy frakció, a szocialisták, a zöldek, a liberálisok és a kommunisták a magyar szavazati jog felfüggesztését javasolják. A néppárt óvatosan, a szélsőjobb határozottan megvédte a vitán személyesen is résztvevő Orbán Viktort. A magyar miniszterelnök békülékeny, Európa-barát hangot ütött meg. És bejelentette, hogy már csak egyetlen kérdésben van vitája a Bizottsággal, tegyenek-e esküt az új alkotmányra a Magyar Nemzeti Bank vezetői.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Lezárták a magyar ügyet, új napirend kezdődik. Az éghajlatváltozásról lesz szó. Orbán Viktor még tart egy sajtótájékoztatót.

  • Nagy európai érdeklődés övezi az alkotmányunkat, amire rendlívül büszkék vagyunk - mondta Orbán a vitát követő sajtótájékoztatón.

  • Strasbourgban Orbán Viktor arról beszél az újságíróknak, hogy örül a vitának, fontos az érvelés. Szerinte a magyar alkotmánnyal kapcsolatban nincs semmilyen jogi eljárás. Az átmeneti rendelkezéseket készek vagyunk viszont teljesen át is dolgozni, ha erre jut a jövő héten Barrosóval. "Kifejezetten jó érzésekkel megyek vissza Maygarországra."

  • Az első kérdés arról szól, hogy a magyar hitelkérelem miatti aggodalom vezette Orbánt, hogy ennyire kompromisszumkész.

    Akkor vagyok kemény, ha a magyarok érdeke ezt kívánja, és akkor kötök kompromisszumot, ha a magyarok érdekei ezt kívánják, mondja Orbán. Jelzi, hogy ez most nem a hitelről szóló vita volt.

  • A Népszabadság tudósítója arra emlékezteti Orbánt, hogy a bizottság az alkotmányba is belekötött.

    Orbán szerint a helyzet ennél bonyolultabb. A bizottság által kifogásolt rész nem az alkotmány szövegében van, hanem az alkotmányhoz kötődő átmeneti rendelkezésekben.

    Technikai kérdésnek tartja a PSZÁF-MNB összevonását.

  • Egy olasz kérdésre azt mondja Orbán, hogy legitim, ha megtámadnak valakit a politikában, aki lónak áll az húzzon, nem kell csodálkozni.

    Van Magyarországgal szemben spekuláció, mint minden eladósodott országgal szemben. Azért spekulálnak Magyarországgal szemben mert gyengék vagyunk, eladósodottak.

    A magyar hitelkérelemről: nem hitelre van szüksége van Magyarországnak. Nincs szükségünk a németek vagy az EU pénzére. Egy biztonsági hitelmegállapdást szeretnénk, mert az európai kötvénypiacon előállhat az a helyzet, hogy nem leszünk képesek eladni az állampapírjainkat. De amíg lehet, akár drágábban is a piacról akarunk boldogulni.

  • Nem lenne helyes alacsony adók mellett pénzt kérni, meg kell állnunk a saját lábunkon. Inkább többet fizetünk a piacnak, minthogy a németek vagy bárki Európában úgy vélje, hogy el kell tartani minket. Csak biztonsági hálót akarunk - erősítette meg Orbán.

  • A Hír tévé azt kérdezi, mi volt a legabszurdabb, amin meglepődött a támadások közül. Orbán szerint nem voltak könnyű helyzetben az őt kritizálók EP-képviselők. Látja, hogy itt az a szokás, hogy arról is beszélnek, amiről keveset tudnak, mindenki felmondta azt, amit a pártkötelék előírt.

    De szerinte nem is lehet így rendesen megvitatni egy alkotmányt.

    D KOS20120118060
    Fotó: Koszticsák Szilárd
  • Az AP kérdésére azt mondta, hogy minden kérdésben kész engedni a bizottságnak, legfeljebb a jegybank hivatlvezetőinek esküjéhez ragaszkodna. Ezt szimbolikus, a többi változtatási kérést pedig technikainak minősítette.

    Kész Orbán olyanokon is változtatni, ami 20 éve így van Magyarországon, és eddig nem zavarta a bizottságot. Ilyen szerinte az, hogy a kormánynak lehessen embere a Monetáris Tanácsban. De Nem zavarja, ha ezentúl nem lehet, csak a tanács tagjai felesküdhessenek a magyar nép érdekeire.

  • Újra a gazdaság a téma. Orbán sokadszor is megerősíti, hogy nem vagyunk olyan helyzetben, hogy kölcsön kelljen kérnünk. Csak attól félünk, hogy az európai kötvénypiac a nagy igények miatt bedugul, tavasszal, és biztonsági hálót kérünk az IMF-től. Annyira győzködi a külföldi újságírókat, hogy magyarról angolra vált, és elmondja újra.

  • A politikai támadásokra terelődik a szó. Orbán azt mondja, nem tragédia, hogy támadják, ez a politikusi munka velejárója. Szerinte azért támadják, mert kiáll az igazáért. Azt szeretné, ha ki lehetne mondani, hogy hisz abban, hogy Európa keresztény. Nem jelenti ez azt, hogy mindenkinek ezt kell képviselnie, de hadd mondhassa el.

  • Az egész európai közösségnek el kell gondolkodnia, nem lesz-e hólabda ebből, hogy most minden európai alkotmányt átnézzenek. De ideológiai motiváltság alapján ilyen eljárásokat indítani inkább gyengíti az EU-t, mintsem erősíti.

    Tényleg az a legnagyobb problémánk, hogy az MNB elnöke esküt tesz-e az alkotmányra? Ez veszélyzteti a demokráciát?

  • Nincsenek összeesküvéselméleteim, de mindig ugyanonnan érnek támadások, ugyanazoktól, akik az előző miniszterelnökségem alatt is támadtak - mondta Orbán.

  • Sokan nem értenek velem egyet abban, ahogy Európa helyzetét látom. Szerintem nem marad más választás, mint átfogó megegyezést kötni Oroszországgal, ami új korszaka lesz Európának. Ebből Közép-Európának nem szokott sok jó kijönni, ezért biztonsági, közlekedési, energia-függetlenségi garanciákat szeretnénk a régiónak.

  • Lovas István a Magyar Nemzettől azt kérdezi, hogy mi lesz, ha a Jobbik népszavazást tartat az EU-ból való kilépésről.

    Orbán szerint az eurószkepticizmus is európai álláspont, elfogadta a belépési népszavazáskor is a nem melletti érveket, de ahogy akkor, most is több érv szól a bent levés mint a kívül levés mellett. És emellett marad, amíg lesz európai perspektíva.