Orbán: Káosz helyett rendet Ukrajnában

2014.03.07. 13:43

Ukrajna európai integrációját és a válság tárgyalásos megoldását sürgette Orbán Viktor az Európai Néppárt dublini kongresszusán tartott beszédében – írja az MTI.

A zűrzavar helyett demokráciát, az erőszak helyett tárgyalásokat, a káosz és anarchia helyett pedig rendet és békét akarunk.

– mondta az ukrán válságról. Orbán szerint mindannyian egy demokratikus Ukrajnában vagyunk érdekeltek, ahol tisztelik a kisebbségek jogait. A miniszterelnök hangsúlyozta: Európa nem adhat katonai választ, de megvalósíthat egy hatékony integrációs politikát.

Klicsko is felszólalt

Most kell igazán elkezdenünk Ukrajna európai integrációs folyamatát – mondta Orbán, kifejtve, hogy meg kellene teremteni a vízummentes beutazás lehetőségét Ukrajna polgárainak az Európai Unióba.

Noha a néppárt dublini csúcstalálkozójának fő témája a jobbközép pártcsalád európai parlamenti (EP) választási programjának megvitatása és az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó csúcsjelöltjének megválasztása volt, az ukrán válság szinte minden felszólalásban szóba került.

A kétnapos kongresszus első napján, csütörtök este Julija Timosenko volt ukrán kormányfő és Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője is beszédet mondott, beszámolva az országukban az elmúlt hetekben történtekről. Mindkettejüket felállva tapsolta meg az írországi tanácskozás több száz résztvevője.

Orbán a nyelvtörvényre is kitért egyébként, mint mondta: szerinte komoly kudarc a közelmúltbeli ukrán parlamenti döntés, amellyel eltörölték a nyelvtörvényt.

Új eszközök

Új eszközökre, új politikára van szükség Európában, mert a régiek válsághoz vezettek.

– mondta Orbán, aki szerint ehhez újító, meggyőző és bátor vezetőkre van szükség a kontinensen. A kormányfő szerint az európai vezetőknek sikerült elkerülniük a legrosszabb forgatókönyvet: megmentették az eurót, pedig ha a szocialisták és a liberálisok vezették volna Európát ezekben a nehéz időkben, biztosak lehetnénk benne, hogy nem lenne többé euró.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy Európa hozzájárulása a világ GDP-jéhez és a világkereskedelemhez évről évre csökken, vagyis romlik a versenyképessége. Ez szerinte világosan mutatja a következő európai vezetés feladatát: vissza kell szerezni Európa versenyképességét, és növelni kell a kontinens szerepét a világgazdaságban.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.