Navracsics meghallgatása: mellébeszéléssel az európai értékekért

2014.10.01. 19:04
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egyesek szerint a kulturális sokszínűség ellen küzd az EU, uniformizál, tette fel a kérdező. 

    Navracsics: Egység a sokszínűségben, ez a legfontosabb az EU-ban. Olyan közösséget kell kialakítani, ami megakadályozza a háborúkat. Tisztelni kell a sokszínűséget, de az EU-integráció lelke, hogy felismerjük, hogy ebben egyek vagyunk.

  • „Engedje meg, hogy visszautasítsam azt, hogy én anti-európai vagyok. Soha egyetlen mondatot sem tud tőlem idézni, amelyben az európai integrációt elítélném. Amikor Magyarországon nem volt népszerű az Európai Unió, én akkor is mindig az integráció mellett álltam ki" – válaszolta Navracsics a román liberális képviselő Mircea Diaconu kérdésére.

  • Tömve van az ülésterem Navracsics Tibor EP-meghallgatásán, de nyugodt a hangulat. Kemény kérdést egyelőre a konzervatív EU-szkeptikus és a szélsőbaloldali frakcióból kapott. Amikor kijelentette:

    Büszke vagyok rá, hogy európai vagyok,

    megtapsolták a néppárti oldalról.

  • „Mit kíván tenni, hogy az oktatás segítségével fel lehessen lépni az antidemokratikus trendek ellen? Mit gondol a szélsőjobboldali képviselőkről?" – szóltak a kérdések.

    Navracsics azt mondta, kezdeményezte azt a középiskolás versenyt, amely az EU integrációs charta ismeretéről szólt, ez nagyon sikeres volt. Fontosnak tartja a polgári ismeretek oktatását. A sporton belül is támogatná a rasszizmus, idegengyűlölet elleni fellépést, mert sporteseményeken találkozni ilyesmikkel. A közügyek iránt érdektelen emberek megölik a demokráciát, ezért az érdeklődést kell növelni, magyarázta.

  • „Nagyra értékeljük, hogy lemondott a külügyminiszteri posztról, ezzel is bizonyítva európai elkötelezettségét" – mondta a fideszes Bocskor Andrea. Arra is rákérdezett, hogyan lehetne Navracsics szerint annál is jobb az oktatás, mint amilyen. Egységben kell kezelni az oktatást, mondta a biztosjelölt.

  • A magyar oktatás államosítására és központosítására kérdezett rá egy képviselő, azt firtatva: hasonló lépéseket tervez az EU-ban is? Navracsics hosszas válaszának lényege: nem, de Magyarországon sem történt ilyesmi.

  • „Liberálisként beszél, de otthon nem liberálisként működik" – vetette fel egy kérdező, aki szerint nem gyakorolhatná szabadon újságírói hivatását, civil szervezet tagjaként félnie kellene a kormánytól Magyarországon. „Az ön országában megfélemlítik a civil szervezeteket. Hogyan képzeli el, hogy működő munkakapcsolatot épít velük európai szinten?" – kérdezte az olasz szélsőbaloldali Curzio Maltese.

    Navracsics azt mondta, hogy ő személy szerint mindig jó kapcsolatot ápolt a civil szervezetekkel. Miniszterként korrupcióellenes munkacsoportot hozott létre, és ebben voltak civil szervezetek is. 2010-ben, 2011-ben tárgyalt a Norvég alap ügyében a norvég kormánnyal, és nem értesült olyanról, hogy őt vádolták volna civil szervezetek elleni fellépéssel. Azt a témát azonban nem érintette, amire rákérdeztek.

  • A sokat vitatott magyar médiatörvény miatt kérdezték Navracsicsot, aki azzal ütötte el a kérdést: a médiatörvény tekintetében konszenzusos döntés született. „Teljes mellszélességgel kiállok a sajtó szabadsága mellett" – válaszolta a magyar jelölt. „Éppen én voltam az egyik közvetítő, aki az Európai Bizottsággal végigtárgyalta a médiatörvényhez kapcsolódó kérdéseket." Ennek kapcsán Navracsics megtanulta, hogyan kell együttműködni az európai szervezetekkel.

  • „Az Erasmus+ az integráció egyik legsikeresebb programja” –mondta Navracsics Tibor. Szerinte a legfontosabb értékeinket testesíti meg: a nyitottságot, a mobilitást. „Azt akarom, hogy együtt dolgozzunk rajta, hogy megkapja a pénzügyi támogatást, amire szüksége van.” Itt írtunk róla, hogy a jövőben szűkülhetnek a program anyagi lehetőségei.

  • Navracsics munkájának prioritásai a következők lenne: 

    1. Az oktatást kell az európai fejlesztés „szívévé" tenni. Nyomást kell gyakorolni a kormányokra, hogy fektessenek be az oktatásba.
    2. A kulturális sokszínűség fenntartása.
    3. Egyetemek fejlesztése. A társadalom és az egyetemek közt erősítené a kapcsolatot. 
    4. Az ifjúság munkanélkülisége ellen küzdene. Tudja, hogy ez a tagállamok feladata, de azért hisz benne, hogy együtt meg tudják változtatni a helyzetet. 
    5. A fiatalokat bevonná a szakpolitika kidolgozásába. 
    6. Az európai állampolgárság jelentőségét növelné. Azt szeretné, hogy európai állampolgárság határozza meg identitásunkat. Tárcája pont az, amelyik erősíti az állampolgárság érzetét. 
  • Navracsics Tibor arról beszél, hogy az Európai Parlament ma minden eddiginél erősebb befolyást gyakorol az Európai Bizottság összetételére. „Azért vagyok itt, hogy az európai érdekeket képviseljem. Biztosnak lenni elsősorban szolgálat Európa polgáraival szemben. Mély és személyes elkötelezettséget érzek az európai értékek iránt.”

  • „Tudom, hogy a magyar-európai viszony nehéz időszakon ment át" – kezdte várhatóan 15 perces expozéját a magyar biztosjelölt. Az ellentétek élét azzal a klisével vette el, hogy Európa fő értéke azonban éppen az, hogy teret enged a vitáknak. 

  • Negyvenöt kérdést fog kapni az EP-képviselőktől, akik közül jónéhányan szeretnék kellemetlen helyzetbe hozni a biztosjelöltet. A magyar ellenzékből egyedül a PM-es Jávor Benedek kapott lehetőséget a kérdezésre.

  • 2004-ben az EP a szakbizottsági meghallgatás után kiharcolta, hogy a szakmailag felkészületlennek ítélt magyar jelöltre, Kovács Lászlóra más feladatot bízzanak. Az európai parlamenti képviselőkkel folytatott kínos találkozót követően végül az energiaügy helyett az adóügyek felügyeletére osztották be.

  • Az Európai Parlamentnek hivatalosan nincs rá módja, hogy egyenként szavazzon le tagállami jelölteket a felálló Bizottságban. A kulisszák mögött azonban még jóval a szavazás előtt jelentős nyomást gyakorolhatnak a Bizottság megválasztott elnökére, ha egy jelölttel kapcsolatban kételyeik támadnak. 2004-ben az olasz jelölt Rocco Buttiglione melegellenes és az abortusszal kapcsolatban tett kijelentései miatt a támadások célkeresztjébe került, és komolyan felmerült annak veszélye, hogy ha az olaszok nem állítanak más jelöltet, akkor a parlament az egész testületet leszavazza.

  • A bizottság már csütörtökön jelzi, hogyan ítélte meg Navracsicsot. A frakcióvezetők október 9-én hozzák nyilvánosságra döntéseiket a jelöltekről, az EP pedig október 22-én szavaz az új biztosi kollégiumról, ha minden a terv szerint alakul.

  • Baloldali és zöldpárti képviselők egy csoportja, köztük Jávor Benedek levélben kifogásolja Navracsics Tibor jelölését, és a meghallgatás előtt arra kérik képviselőtársaikat, hogy szavazzák le a magyar jelöltet. Ellentmondásosnak tartják, hogy az EU éppen azzal bízná meg, hogy aktív társadalmi szerepvállalásra ösztönözze az ifjúságot és a civil szférát, miközben a magyar kormány korlátozza a szólásszabadságot, és utalásokat tesz arra, hogy illiberális demokráciát kellene építeni.

  • Navracsics meghallgatásával egyidőben birkóznak majd az EP-képviselők a spanyol jelölttel, Miguel Arias Cañetével, akinek láthatóan sokkal nagyobb ellenző tábora van Brüsszelben, mint a leendő magyar biztosnak. Többek között egy korábbi szexista kijelentése miatt állíthatják pellengérre. Pár hónappal ezelőtt azt találta mondani, hogy egy nővel „nagyon bonyolult” vitatkozni, mert ha egy férfi kimutatja az „intellektuális felsőbbrendűségét”, akkor még a végén túl macsónak tűnhet egy „védtelen nő” előtt. A számláján van még, hogy két energiacégben is részvényes volt, amikor az éghajlatváltozással foglalkozó posztra jelölték.

  • Európai parlamenti meghallgatásának első elemeként Navracsics Tibor írásban válaszolt az EP szakbizottságának kérdéseire leendő portfóliójáról. A volt külügyminiszter arra tett ígéretet, hogy biztosként mindent el fog követni az EU és az EU-s intézmények népszerűsítéséért. Bővebben>>>

  • A sajtóban többen a veszélyeztetett jelöltek között tartották számon, a szocialista, liberális és zöld frakciókban Navracsics Tibor ugyanis az egyik legnépszerűtlenebb jelöltnek számít. Az EUrológus szerint általában azt vetik a szemére, hogy igazságügyi miniszterként tevékenyen közreműködött az „Orbán-rendszer” kiépítésében. Védheti ugyanakkor egy állítólagos néppárti-szocialista megnemtámadási egyezmény, amivel a két legnagyobb – együtt parlamenti többséget kiadó – képviselőcsoport a gyors meghallgatási folyamatot biztosítaná.

    Elsősorban a liberális és a zöld frakcióból számíthat kellemetlen kérdésekre, azonban az EUrológus értesülései szerint a nagykoalíciós szociáldemokrata képviselőcsoport nem szeretne éles összetűzésbe keveredni a Néppárttal. Az EP elnöke, a német Martin Schulz is azt szorgalmazza, hogy minél gyorsabban álljon föl az új EB.

  • Este hatkor kezdődik Navracsics Tibor meghallgatása az Európai Parlament illetékes bizottságai előtt. Az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és uniós polgárságért felelős magyar biztosjelöltet a kulturális és oktatási bizottság fogja kérdezni.