Jenő
3 °C
8 °C

Az EU lépjen oda Szíriában

2017.05.19. 01:13
Tegyen többet a szíriai rendrakásért az EU, kérte az Európai Parlament.

Az Európai Uniónak aktívabb szerepet kell vállalnia a szíriai békefolyamatban. Elő kell segítenie a politikai átmenetet, hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a szembenálló felek közeledjenek egymáshoz, támogatnia kell a szíriai lakosságot és fel kell készülnie az újjáépítésre - jelentették ki az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön csütörtökön.

A képviselők arra szólították fel az Európai Uniót, hogy ne hagyjon fel korábbi bizalomépítő és béketeremtő intézkedéseivel. Mozdítsa elő például a humanitárius segélyek akadálytalan eljutását minden érintett településre Szíria egész területén, lépjen fel az ostromállapot megszüntetése mellett és tegyen lépéseket a túszok szabadon bocsátásáért.

Véleményük szerint az EU-nak aktívabb szerepet kellene vállalnia abban, hogy a különböző szíriai csoportok vezetésével és az ENSZ támogatásával induló politikai folyamat véget vessen a konfliktusnak. Az EP-képviselők elítélték az erőszakot, – kövesse is el bármelyik háborús fél –, az emberi és a nemzetközi jog sorozatos megsértését, különösen az orosz és az iráni támogatást élvező Aszad-rezsim erőit, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet és más lázadó csoportokat.

Az uniós parlament határozatában egy szíriai háborús bűnügyi bíróság létrehozását sürgették, ameddig az elkövetett bűncselekményekről a hágai nemzetközi bírósághoz nem fordulnak.

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.