Csak magyar lesz Európa kulturális fővárosa 2023-ban?

2017.06.14. 13:41
Minden évben legalább két országban kapja meg egy-egy város a címet. Magyarországot 2023-ra az Egyesült Királysággal rakták össze, amely addigra már elvileg kilép az EU-ból.

Elfogadták a kulturális fővárosoknak otthont adó országok listáját a 2020 és 2033 közötti időszakra. Minden évben két ország jelölhet egy-egy helyszínt Európa kulturális fővárosának. Most először az európai szabadkereskedelmi övezet (EFTA) országai, azaz Izland, Lichtenstein, Norvégia és Svájc is részt vehetnek a programban.

A kezdeményezés célja a kultúrák sokszínűségének megőrzése és népszerűsítése. A címet elnyerő városok programjának és kulturális befektetéseinek a települések revitalizációját és fenntartható fejlődését kell szolgálnia.

A tagállamok versenyt rendeznek a városaik között hat évvel azelőtt, hogy rájuk kerülne a sor. Itt független európai és nemzeti szakértők listát állítanak össze a szóba jövő kulturális fővárosokról. A második szakaszban minden országból egy-egy várost választanak. A döntésnél a fő szempont az, hogy a programnak erős európai dimenziója legyen, illeszkedjen egy hosszú távú fejlesztési stratégiába és gazdasági, kulturális és szociális fellendülést eredményezzen.

Magyarország 2023-ban soros az Egyesült Királysággal együtt, de a szigetország addigra már elvileg nem lesz uniós tag.

(Európai Parlament)

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.