Navracsics Junckerrel közös cikkben üzen Orbánnak és a magyaroknak

2017.11.29. 10:28 Módosítva: 2017.11.29. 12:31

Közös cikket jelentetett meg a Tagesspiegel nyomtatott kiadásában Navracsics Tibor oktatásért is felelős uniós biztos és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Az európai identitás erősítése című cikk szemlélete homlokegyenest szembemegy azzal, amit a Soros Györgyről és Brüsszelről nemzeti konzultációt folytató magyar kormány most éppen képvisel.  

Navracsics és Juncker arról ír, hogy a közös európai identitás alapja az oktatás és a kultúra. A 28 tagállam állam- és kormányfői is ezt a két területet jelölték meg göteborgi találkozójukon Európa jövőjének alapjául. Bár az EU-nak oktatási és kulturális kérdésekben nincsenek közvetlen hatáskörei a tagállamokra, számos olyan eszközt tud alkalmazni, amelyek megkönnyítik a művészek és a tanárok határokon átívelő együttműködését, írják.

Ez a két szerző szerint döntő jelentőségű, különben hogyan tudnának segíteni az európai lakosság 44 százalékán, akik nem rendelkeznek a digitális alapkészségekkel.

Hogyan tudjuk még jobban kiterjeszteni a sajtószabadságot, a média sokszínűségét és a minőségi újságírást? Hogyan tudjuk érvényesíteni a populizmus és az idegenellenesség mellett a demokrácia és a szabadság értékeit?

A két politikus a cikkben nagy jelentőséget tulajdonít az Erasmus+ programnak, ami lehetővé teszi az egyetemistáknak, hogy egy-egy félévet tölthessenek el másik EU-s állam egyetemén. Az idén 30 éve működő program sikere a mobilitási vágyban is rejlik, írják. Abban, hogy az európaiak szeretnék megtapasztalni, hogyan élnek, dolgoznak és tanulnak az EU többi tagországában. A programban részt vevők számát 2025-ig meg akarják duplázni. Ennek érdekében 2019-ben adják ki az első elektronikus európai diákigazolványokat, amelyek a hallgatók végzettségeit, vizsgaeredményeit is tartalmazzák majd.

Tovább akarják erősíteni az európai egyetemek együttműködését is, és létre akarnak hozni igazi európai egyetemeket. Ezért is alakul meg hamarosan a firenzei egyetemen az első európai és nemzetek fölötti kormányzással foglalkozó kar. A kultúra területén a két politikus különösen fontosnak nevezi az 1991 óta működő Media programot, amelynek köszönhetően eddig 2,5 milliárd eurót fordítottak közös európai filmek finanszírozására.

A cikk magyarul is megjelent a Magyar Nemzet november 18-i számában. 

Az egykor a Fidesz frakcióvezetőjeként, majd az Orbán-kormányban közigazgatási és igazságügyi miniszterként és rövid ideig  külgazdasági és külügyminiszterként tevékenykedő Navracsics Tibor az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosaként az elmúlt hónapokban többször is bírálta a Magyarországon zajló EU- és Soros György elleni kampányt. 

Navracsics a Soros Györgyöt célkeresztbe állító nemzeti konzultációról azt mondta: a magyar kormány egy vagy két újságcikkre alapozza az egész kampányt, miközben az Európai Bizottság munkatervében nem szerepel semmilyen, a Soros-terv végrehajtására vonatkozó feladat.  Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes emiatt gyakorlatilag  lehazaárulózta az uniós biztost, Lázár János viszont megvédte és kiváló hazafinak tartja őt.

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.