Levelet küldött Orbán az EP elnökének

2011.06.16. 10:05
Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár a magyar elnökség munkájáról és Orbán Viktor leveléről beszélt az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának ülésén.

Győri Enikő az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának ülésén azt mondta, szerinte a magyar elnökség EP-barát megközelítéssel vezette a Tanácsot az elmúlt félévben, írja a bruxinfo.

A politikus kifejtette, bár az EP korábban sokszor panaszkodott arra, hogy nem kapja meg a Tanácstól azokat a minősített dokumentumokat, amelyek szükségesek lennének a felelős döntések meghozatalához (legutóbb például Románia és Bulgária schengeni felkészültségéről készült szakértői elemzésekhez nem juthatott hozzá minden képviselő), most a magyar elnökség előrelépést hozott ebben az ügyben.

Nem volt könnyű meggyőzni a tagállamokat arról, hogy az EP is megkaphassa a papírokat - mondta Győri, majd kifejtette: a Tanácsnak szigorú adatvédelmi és biztonsági előírásai vannak, amit a jövőben az EP is átvenne.

Válságkezelő mechanizmus, Schengen

Az államtitkár szerint alkotmányos területen az egyik legfontosabb kihívás az uniós alapszerződés módosítása volt, vagyis hogy megteremtsék az állandó válságkezelő mechanizmus (ESM) jogi alapját. A sikerek között említette az állampolgári kezdeményezésről szóló javaslat tető alá hozását is, mely lehetővé teszi, hogy 2012. április 1. után egymillió, legalább hét tagországból származó uniós állampolgár aláírásával európai jogszabály-alkotást lehet kezdeményezni az Európai Bizottság hatáskörébe tartozó témákban.

Ugyancsak az elnökségi periódusra esett Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának megszavazása. Az EU-államtitkár itt megjegyezte: az eredeti tanácsi célkitűzés az volt, hogy még június végéig csatlakozhasson Románia és Bulgária a Schengen-övezethez, a német és francia belügyminiszter már decemberben politikai aggályokat fogalmazott meg ezzel kapcsolatban, így a csatlakozás késik.

Orbán levélben üzent

A politikus arról is beszámolt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök javaslatot tett Jerzy Buzeknek, az Európai Parlament elnökének a következő többéves pénzügyi keretről szóló tárgyalások reformjára. Javaslata szerint az EP az eddiginél több fórumon, már közvetlenül a részdöntések előtt jelezhetné aggályait a készülő keretköltségvetésről.

A kormányfő levélben ajánlotta az Európai Parlament elnökének a rendszeresebb egyeztetéseket a Tanács és az Európai Parlament között a következő többéves pénzügyi keretről. Győri Enikő azt mondta, a levelet múlt szerdán adta át Jerzy Buzeknek.

Mint mondta, a magyar elnökség az év elején hirdette meg EP-barát megközelítését az uniós jogalkotás kérdésekben, és ezért szeretné, ha az európai parlamenti képviselők az eddiginél több információt kapnának a készülő többéves költségvetésekről is.

Az Európai Bizottság június 29-én mutatja majd be javaslatát a 2014 és 2020 közötti pénzügyi perspektíva költségvetésére, amelyet az eddigi tapasztalatok alapján akár többéves vita is követhet. Az Európai Parlamentnek ugyanis egyfajta vétójoga van a pénzügyi keret megalkotásában. „Hogy ne történhessen meg az, hogy kétéves véres vitát követően az EP egyszerűen csak visszadobja a javaslatot, jobban be kell vonnunk az EP-t a vitákba” – fogalmazott Győri Enikő.

Bár most is létezik egyeztetés az Európai Parlament és a frakciók vezetése, valamint a Tanács között, Orbán javaslata szerint azonban az Általános Ügyek Tanácsának minden olyan ülése előtt lenne formális egyeztetés, amelynek napirendjén szerepel a keretköltségvetés – ismertette a tervet az EU-államtitkár.

A tervet előre egyeztették a következő elnökségi országokkal, vagyis Lengyelországgal, Dániával és Ciprussal, valamint a mostani trióelnökség első két tagjával, Spanyolországgal és Belgiummal is, akik beleegyeztek a tervbe, és vállalták, hogy az EP majdani pozitív válasza esetén eszerint tárgyalják a többéves költségvetést.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.