Meg kell mutatni, hogy nincs előre eldöntött helyzet a Krímen

2014.03.05. 12:29
Hogy lehet megoldani az ukrán válságot? Az Európai Parlament sajtóirodája Knut Fleckensteint (szocialista, német), az EU–Oroszország parlamenti együttműködési bizottságba delegált küldöttség vezetőjét, és Paweł Kowalt (konzervatív-reformer, lengyel), az EU–Ukrajna parlamenti együttműködési bizottságba delegált küldöttség elnökét kérdezte.

Mit kezdjen az EU Oroszországgal, hogy a pattanásig feszült helyzetet meg lehessen oldani?

Knut Fleckenstein: Először is ragaszkodunk ahhoz, hogy az orosz csapatok elhagyják Ukrajnát, mivel egyértelműen megszegték a nemzetközi jogot és a nemzetközi kötelezettségeiket. Ezenkívül késznek kell lennünk arra, hogy segítsünk az átmeneti ukrán kormánynak olyan megoldásokat találni, amik tükrözik az ország túlnyomó többségének érdekeit, beleértve az összes ukrán állampolgárt, köztük az oroszajkúakat is.

Paweł Kowal: A legfontosabb, hogy a nemzetközi joghoz és a tényekhez ragaszkodjunk. A Krím félsziget Ukrajna része, ezt senki nem kérdőjelezte meg. Az orosz csapatok nemzetközi és kétoldalú kötelezettségeiket is megszegték.

Az EU-nak összehangoltan és gyorsan kell reagálnia. A tagállamoknak, az uniós intézményeknek, az Egyesült Államoknak és a NATO-nak ugyanazt az üzenetet kell megfogalmazniuk, mégpedig gyorsan. Meg kell mutatni, hogy nincs előre eldöntött helyzet a Krím félszigeten. Ha ezt nem tesszük meg most, elveszítjük a lehetőséget.

Mi akadályozhatja meg Putyint abban, hogy ne eszkalálódjon tovább a helyzet a Krím félszigeten? Elégségesek-e a szankciók, vagy meg kell-e fontolni az ország nemzetközi szervezetekből való kizárását? Mit tegyen Ukrajna?

Knut Fleckenstein: Most nem a szankciókra összpontosítanék, hanem inkább a diplomácia és a párbeszéd lehetőségeire. Ugyanezt várjuk el Oroszországtól is. Nincs miről beszélni Oroszországgal a Krím félszigeten állomásozó csapatokról: el kell hagyniuk a területet. Most a kijevi kormányon a sor, hogy bizonyítsa, hogy kész egy olyan alkotmányos reformon dolgozni, amely széleskörű támogatást tudhat maga mögött. Az új kormány politikájának befogadónak kell lennie, és figyelembe kell vennie azon ukrán állampolgárok érdekeit is, akik az ország keleti és dél-keleti részén élnek. Csak akkor lehet megoldani a mostani helyzetet Ukrajnában, ha a politikai döntések az ukrajnai állampolgárok túlnyomó többségének érdekeit képviselik.

Paweł Kowal: Az első lépés az erős diplomáciai ellenállás, a nemzetközi intézményekből, például a NATO-Oroszország Tanácsból való kizárás lehetősége csak ezután következik. Ha ez sem elég, célzott szankciókat kell foganatosítani az összes olyan politikussal szemben, akik támogatják egy szuverén országgal szembeni erőszakot.

Ukrajnának a nemzetközi jogra kell hivatkoznia és kijelentenie, hogy az ország egy területét megszállták. Amennyiben ez nem történik meg, cselekvésképtelennek gondolhatják az ukrán hatóságokat.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.