2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Fenntartható fejlődési célok: konkrét lépéseket várnak a civilek a kormánytól

2015.09.24. 17:20

"Az egymással összefüggő pénzügyi, környezeti válságsorozatok és újabban a menekültügyi válság rá kell, hogy ébressze a döntéshozókat: az eddig járt út zsákutcába vezetett. Az új úthoz jelenthet közös alapot, hogy az ENSZ a hétvégén elfogadja új nemzetközi programját, benne a    fenntartható fejlődési célokat " - írja közleményében a HAND Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség (HAND) és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), akik    javaslatcsomagot készítettek   a kormány számára, hogy felhívják a figyelmet: szerintük a hazai és nemzetközi fejlesztési célok koordinációja, és ezekre elkülönített források rendelkezésre bocsátása szükséges.

"A gazdasági válság megoldása nem lehet a környezet kizsákmányolására épülő további gazdasági növekedés hajszolása. A migráció okainak kezelése vezethet csak megoldáshoz, amit szakmai szervezetre kell bízni, s arról nemzetközi szinten kell egyeztetni" - írják.

Többek között ezeknek a problémáknak a megoldását célozza az ENSZ "Világunk átalakítása: a fenntartható fejlődés 2030-ig szóló programja", melyet az ENSZ Közgyűlése várhatóan elfogad a 2015. szeptember 25-27. között tartandó magas szintű plenáris ülésén New Yorkban. "Ezzel megnyílik az út, hogy a problémákat rendszerszemléletben, a hajtóerőket és okokat kezelve próbáljuk közösen megoldani" - teszik hozzá.

"Ahhoz, hogy sikeresen tudjunk segíteni a rászorulókon hazájukban, szükséges lenne kétoldalú,azaz helyben segítő programok kidolgozására, ezt akár befektetésnek is tekinthetjük, ami a presztízs értéken túl középtávon piaci hasznotis hordozhat.Az ilyen tudatosan tervezett kétoldalú fejlesztésre költött források folyamatosan szűkülnek Magyarországon, ezt tükrözi a felelős kormányzati intézmény, a Külgazdasági és Külügyminisztérium költségvetésében a nemzetközi fejlesztésre fordítandó pénzek évek óta tartó radikális csökkenése is, ami így mára a 2004-es 1.4 milliárdról 23 millió Forintra csökkent" - jelentette ki Gedeon Tímea, a HAND ügyvezetője.

A fenntartható fejlődési célokat az Európai Parlament is támogatja, fokozott hangsúlyt helyezve a javak újraelosztásának szükségességére, valamint arra, hogy a növekedésnek a szegénység és a kirekesztés leküzdését kell szolgálnia. A Parlament ezenkívül szorgalmazza a szegénység olyan, tág fogalommeghatározásának kidolgozását, amely nem csupán a jövedelemre, hanem a fejlődés és a jólét egyéb mutatóira is kitér. További részletek az EP a fejlesztés évének szentelt oldalán.

2015 a Fejlesztés Európai Éve, az ehhez kapcsolódó civil rendezvénysorozat első programjáról itt számoltunk be. Összes cikkünket a fejlesztés évéről ezen az oldalon érheti el.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.