Az EP jóváhagyott plusz 401,3 millió eurós forrást a menekültügyre

2015.10.14. 23:52

További 401,3 millió eurót biztosít az Unió idén a menekültválság kezelésére azt követően, hogy szerdán a Parlament elfogadta az Európai Bizottság javaslatát. A plusz pénzzel a menekültek és bevándorlók legnagyobb hullámával küzdő uniós tagállamok, a szíriai menekültek tömegeinek menedéket adó államok, és a menekültekkel kapcsolatos feladatok oroszlánrészét ellátó uniós ügynökségek költségvetését egészítik majd ki.

Az EP ezzel a döntéssel állta a számláját azoknak a  szeptember 23-i    EU-s csúcstalálkozón született döntéseknek a költségvetési vonzatait, amelyek több támogatást helyeztek kilátásba több közel-keleti államnak, és a menekültútvonalak tranzitországainak. Az EP-képviselők ugyanakkor megjegyezték: felül kell vizsgálni az Unió hét évre szóló keretköltségvetését, hogy kellően hosszú távú pénzügyi döntések születhessenek a várhatóan még sokáig napirenden maradó menekültügy kezelésére.

„Értjük, hogy sürgős lépésre volt szükség a menekültek helyzetének kezelése érdekében, ezért gyorsan léptünk a források rendelkezésre bocsátásában.

Mivel azonban a menekültválság várhatóan évekig elhúzódik, ezért hosszú távon is elegendő forrást kell biztosítani a terület számára.

Erre az Unió többéves keretköltségvetésének 2016-ban esedékes felülvizsgálata teremt lehetőséget" – fogalmazott a 2015-ös költségvetés módosításaiért a Parlamentben felelős spanyol szociáldemokrata képviselő, Eider Gardiazábal Rubial .

Hová kerül a pénz? 

  • 100 millió euró a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap, valamint a Belső Biztonsági Alaphoz;
  • 1,3 millió euró 120 új alkalmazott felvételére a FRONTEX határőrizeti ügynökséghez, az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalhoz és az Europolhoz (Európai Rendőrségi Hivatal);
  • 300 millió euró az Európai Szomszédsági Támogatási Eszköznek, amelyből a szíriai menekültek nagy részét elszállásoló nem uniós országok megsegítésére felállított Madad Alapot támogatja majd a Bizottság.
Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.