János, Pál
22 °C
33 °C

A turizmus támogatásának fontosságáról tárgyaltak Madridban

2016.01.23. 20:34
A jelenlegi geopolitikai feszültségekkel teli helyzetben még hatékonyabb és szorosabb együttműködéssel kell kiaknázni a turizmus mint a "béke iparága" nyújtotta lehetőségeket, amely az európai közösség szociális és gazdasági válságára is hatásos válaszokat képes adni – hangsúlyozta Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az EP közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnöke, az ENSZ Világturisztikai szervezetének (UNWTO) madridi konferenciája kapcsán kiadott közleményében.

A konferencián Taleb Rifai, az UNWTO főtitkára kiemelte, hogy a globális kihívások, illetve a közelmúltbeli terrortámadások miatt fontos, hogy a turisztikai szakma is elgondolkozzon azon, hogy a további fejlődéshez hogyan tudja fenntartani a biztonságos és zavartalan utazás lehetőségét, írja az MTI.

Felmérések szerint az elmúlt év terrortámadásai körülbelül egymilliárd dolláros bevételkiesést jelentettek az európai turizmusnak. Annak a szektornak, amely közvetett és közvetlen módon huszonötmillió embert foglalkoztat Európában, és amely az Európai Unió GDP-jének közel tíz százalékát termeli meg.

A Turizmus és biztonság címmel rendezett nemzetközi turisztikai vásárral (FITUR) is egybekötött találkozón Ujhelyi István kiemelte, hogy az elmúlt év tragikus eseményei nemcsak Európában, de a magyar turizmusban is érezhető hatással voltak. Tavaly több mint 455 millió turista érkezett az európai kontinensre, ugyanakkor a legfrissebb adatok szerint körülbelül három százalékkal csökkent a külföldi vendégéjszakák száma tavaly novemberben az előző évihez képest a magyarországi szálláshelyeken. Brüsszelben pedig tizenöt százalékos volt a turisztikai visszaesés.

"A terrorfenyegetettség világszintű megerősödése idején még nagyobb szükség van a turizmusra, mint a béke iparágára. A gazdaságilag is kiemelten fontos szektor fenntartható fejlődéséhez és megvédéséhez pedig szorosabb együttműködés kell az európai intézmények és a tagországi kormányok között" - tette hozzá a szocialista EP-képviselő.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.

Hajóút akció!

Hajóutak hihetetlen árakon! Foglaljon most!

Balatoni nyár!

Gyerekkel nyaralna vízparton? Egy fergetegesen bulis hetet szeretne átélni? Biztonságos terepet, szép tájat keres kerékpár túrához? Vegye célba a Balatont! Keressen szállást itt!