Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Kósa Ádám: jó gyakorlatok cseréjével a feketemunka ellen

2016.02.02. 21:55

Az Európai Parlament Strasbourgban elismerte, hogy a feketemunka európai szintű probléma, amely nemcsak a munkavállalókra gyakorol negatív hatást, de az állami adóbevételekben és szociális hozzájárulásban is súlyos hiányokat okoz – írja közleményében Kósa Ádám.

A tagállamokban nem ritka a 15-20%-os feketefoglalkoztatás sem, ezért az Európai Bizottság támogatja egy platform felállítását, amelynek feladata a tagállami jó gyakorlatok cseréje és a szakmai és érdekvédelmi munka erősítése lesz. A néppárti EP-képviselő üdvözölte a tagállami hatáskört tiszteletben tartó jogszabályi javaslat elfogadását, mivel az elősegíti a bejelentett munkavállalást, a foglalkoztatottak biztonságát és a döntéshozók munkáját a foglalkoztatáspolitika terén.

Az Európai Parlament plenáris vitát tartott a bejelentés nélküli foglalkoztatásról, és megszavazta az előterjesztést egy e téren együttműködést elősegítő európai platform felállításáról. A bejelentés nélküli foglalkoztatás vizsgálatakor az egyik legnehezebb rész a feketemunka terjedelme, amely a legtöbb esetben rejtve marad. Az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosa, Marianne Thyssen a vitában kiemelte: leginkább a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) területén terjedt el a bejelentés nélküli munkavégzés.

Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint 4780 munkáltató foglalkoztatott bejelentés nélkül munkavállalókat. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal jelentése alapján az ellenőrzés látókörébe került munkáltatók 12%-ánál dolgoztak feketemunkások. Az európai uniós statisztikák szerint Magyarország 2007-2013-as időszakra vonatkozóan Csehország és Luxemburg között helyezkedett el a be nem jelentett munkavégzés tekintetében.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!