Judit
3 °C
6 °C

Fellépne az EP a háziállat-csempészet ellen

2016.02.26. 08:35
Az Európai Parlament megosztaná a nemzeti nyilvántartások adatait.

Az Európai Parlament február 25-én a macskák és kutyák nyilvántartásainak uniós szintű adatmegosztását kérte a gyakran rosszul tenyésztett és betegségeket terjesztő háziállatok illegális kereskedelme ellen. A háziállat-csempészet, beleértve a vad és egzotikus állatokét is, egyre gyakrabban kötődik a szervezett bűnözéshez és közegészségügyi kockázatot is jelent, mondták a képviselők.

A Parlament a nem kötelező erejű állásfoglalásában arra hívja fel a Bizottságot, hogy biztosítsa: minden tagállam rendelkezzen egymással kompatibilis macska- és kutyanyilvántartásokkal, valamint fontolja meg ilyen nyilvántartások felállítását más háziállatoknál is. A képviselők szerint a háziállatok regisztrációja és az adatok uniós megosztása csökkentené az okirat-hamisítás és illegális kereskedelem mértékét, valamint segítené a kitört betegségek forrásának visszakeresését, és az állatokkal szembeni rossz bánásmód kezelését.

Az állásfoglalás megjegyzi, hogy számos tagállam rendelkezik a kedvtelésből tartott állatok azonosítására és nyilvántartására szolgáló kötelező rendszerrel, azonban eltérések vannak abban, hogy milyen állatokról milyen információkat tárolnak. Emiatt az összes nemzeti nyilvántartást kompatibilissé kellene tenni, a képviselők szerint. Az állatok tulajdonosaira és eladóira vonatkozó személyes adatok megfelelő védelméről is gondoskodni kell, szögezték le.

A Parlament azt is kéri a Bizottságot, hogy fogadjon el határozott és hatékony intézkedéseket a kedvtelésből tartott állatok, köztük a tartott vadon élő állatok illegális kereskedelme ellen. Ezek gyakran rosszul tenyésztettek, gyengén szocializáltak és fokozottan ki vannak téve a betegségek kockázatának, állapítja meg az állásfoglalás. Az elmúlt évtizedekben megjelent új emberi betegségek hetven százaléka állati eredetű volt.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!