A nők szerepét erősítenék az informatikában

2016.04.28. 14:01
A zaklatások ellen és a nők nagyobb informatikai szerepvállalása mellett áll ki az Európai Parlament új jelentése.

A nőket gyakran zaklatják az interneten a sértésektől a nemi és fizikai erőszakkal fenyegetésig. Az Európai Parlament jelentést készített a témáról, amelyről április 27-én vitáztak és másnap szavaztak.

A dokumentumot elkészítő német zöldpárti Terry Reintke szerint az internet csak egy újabb helyszín, ahol a nőkkel szembeni, már korábban is meglévő erőszakot ki lehet fejezni. Ugyan gyakran büntetőjoilag próbálják ezt megakadályozni, de az ilyen lépések gyakran nem alkalmazkodtak a digitális korhoz. A hatóságoknak jobb képzésre lenne szüksége és szorosabban együtt kellene működniük Európában, mert az internet átnyúlik a határokon. Az Európai Bizottságnak is támogatnia kellene az erőszak elleni hálózatokat.

A szólásszabadság, különösen az internetes önkifejezés a társadalmi párbeszéd alapja, de "ott van vége, ahol hemzsegnek a fenyegetések" - mondta a képviselő. Már nem bele, hogy közösségi oldalakon tudatosan megfélemlítsenek embereket, különösen nőket, hogy a megerőszakolásuk szándékát fejezzék ki vagy fizikai bántalmazással fenyegessék őket.

Terry Reintke jelentése arra is kitér, hogy Európában csak az internet-fejlesztők kilenc és a vállalkozók 19 százaléka nő. "Az informatikai ágazatot erősen a férfiak uralják Európában, aminek a hatására a nőknek elmegy a kedve attól, hogy aktívak legyenek vállalkozóként vagy állásra jelentkezzenek. Ez nem csak a nőknek, a társadalomnak is rossz, mert rengeteg lehetőséget veszít vele. A jelentéssel ki szeretnénk emelni, hogy léteznek konkrét eszközök ennek a megváltoztatására, például célzottabb támogatásra ezen a téren" - nyilatkozta az EP-képviselő.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.