Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Több száz év börtön a guineai puccsistáknak

2004.11.26. 17:40
Rendkívül súlyos büntetéseket szabott ki egy egyenlitői-guineai bíróság az elnök elleni puccskísérlet szervezőire. A főszervezőnek tartott ellenzéki vezetőt távollétében hatvanhárom év, a zsoldoshadsereg dél-afrikai vezetőjét harminnégy év börtönbüntetésre ítélték.

Hatvanhárom évi börtönbüntetésre ítélte egy malabói bíróság az egyenlítői-guineai puccskísérlet értelmi szerzőjének tartott Severo Moto emigrációban élő ellenzéki politikust. A testület Nick du Toit dél-afrikai zsoldosparancsnokot harmincnégy év börtönre ítélte.

A puccskísérlet miatt Dél-Afrikában őrizetbe vették és bíróság elé állították Sir Mark Thatchert, Lady Margaret Thatcher egykori brit kormányfő fiát is.

Szórták az éveket

Du Toit mellett hét további dél-afrikai, hat örmény és öt egyenlítői-guineai állampolgárt fogtak perbe terrorizmus, az államfő ellen elkövetett bűncselekmény, továbbá fegyverek és robbanószerek birtoklása miatt. Négy dél-afrikai 17 évi, az örmények 14-24 évi, két egyenlítői-guineai 1 évi és 4 hónapi börtönbüntetést kapott, míg három honfitársukat felmentették három dél-afrikai vádlottal együtt.

A bíróság ötvenkét évi börtönre ítélte Moto spanyolországban élő emigráns kormányának nyolc tagját is.

Az elítéltek a vád szerint összeesküvést szőttek az egyenlítői-guineai elnök meggyilkolására, hogy helyébe Motót ültessék. Az államcsínyt a vád szerint több külföldi állampolgár, köztük Thatcher pénzzel támogatta.

A puccskísérlet Zimbabwében bukott el, ahol a helyi katonaság feltartóztatta a zsoldosokat szállító repülőt. A puccskísérletről a Guardian értesülései szerint a brit kormány jóval az események előtt tudott, ezt Jack Straw brit külügyminiszter is elismerte.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.