Előd
5 °C
12 °C

Tesztelés előtt a temelini atomerőmű

2000.07.25. 21:50
A dél-csehországi Temelinben gyakorlatilag elkészült az épülő atomerőmű első reaktora, miután már a hónap elején feltöltötték a létesítményt fűtőelemekkel. Az atomerőmű sajtószóvivője beszámolt arról is, hogy a reaktorba már beszerelték a mérőműszereket és a szabályozó-berendezéseket is, tehát az erőmű készen áll a tesztelésre. Temelinben az energiatermelés a tervek szerint jövőre indulna, de a cseh környezetvédő szervezetek népszavazást követelnek a létesítmény sorsát eldöntendő. Az osztrák ellenzéki párt, az SPÖ arra szólította fel hazája kormányát: tegyen meg mindent azért, hogy Csehország ne kezdje meg a próbaüzemet a Temelinről szóló referendum előtt.
A temelini erőmű
A dél-csehországi Temelinben gyakorlatilag elkészült az épülő atomerőmű első reaktora, miután már a hónap elején feltöltötték a létesítményt fűtőelemekkel (rudakkal) - adta hírül a Der Standard osztrák napilap. Az újság Milan Nebesarra, az atomerőmű sajtószóvivőjére hivatkozva számolt be arról is, hogy a reaktorba már beszerelték a mérőműszereket és a szabályozó-berendezéseket is, tehát az erőmű készen áll a tesztelésre.

Orosz technika
Az elavult orosz atomtechnológia a csernobili katasztrófa után eladhatatlanná vált Nyugat-Európában, ezért az orosz atompiac a kilencvenes évek elején a közép-európai volt szocialista országokban próbált terjeszkedni. Csehországban, Temelinben orosz típusú, de nyugati biztonsági rendszerrel felszerelt atomerőmű építésébe kezdtek, mely beruházás ellen a kezdetektől tiltakoztak az atomellenes környezetvédő szervezetek és a környéken lakók. Temelin-ellenes akciócsoportok szerveződtek, akik hordókkal, betoncsövekkel, autóroncsokkal és saját testükkel torlaszolták el az erőműhöz vezető utat, hogy akadályozzák az építési munkálatokat. Az erőmű a tiltakozás ellenére természetesen tovább épült.

A létesítményben az energiát két, egyenként ezer megawattos orosz típusú víznyomásos reaktor szolgáltatja majd, de a biztonsági és a radioaktív sugárzást mérő monitoring rendszer nyugati szabvány szerint készült. Az építők szerint a temelini erőmű minden szempontból megfelel majd a világ legfejlettebb országaiban érvényes biztonsági szabványoknak, de ez Csernobil után nem nyugtatja meg az érintetteket.

Szerdán a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megbízottja hitelesíti a teszteredményeket, amelyek egyébként a korábbi próbaüzemek ellenőrzésére is szolgálnak.

A prágai kormány határozata szerint az atomerőműnek 2001 májusától kell rákapcsolódnia a cseh villamosenergia-hálózatra. Két hónapon belül egyébként már az első maghasadási reakcióknak is meg kell indulniuk a létesítményben. Ugyanakkor a cseh környezetvédők népszavazást követelnek az atomerőmű üzembe helyezéséről. A ,,Referendum 2000" című petíciót 115 ezer ember írta alá. A hírek szerint a prágai kormánynak még ezen a héten napirendre kell tűznie azt a népszavazási törvénytervezetet, amelyet parlamenti képviselők egy csoportja nyújtott be, s amely szintén az üggyel foglalkozik.

A Der Standard ugyanakkor hozzáteszi: várhatóan sem a kormány, sem pedig a törvényhozás alsóháza nem támogatja majd a népszavazás kiírását .Az osztrák ellenzéki párt, az SPÖ környezetvédelmi ügyekért felelős vezetője, Ulli Sima ugyanakkor arra szólította fel hazája kormányát: akadályozza meg, hogy Csehország megkezdje a próbaüzemet a Temelinről szóló referendum előtt. Sima emlékeztetett arra, hogy a cseh atombiztonsági hatóság hiányosságokat állapított meg Temelinben. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a próbaüzem hamarosan megkezdődhet, s a cseh kormány gyakorlatilag kész helyzet elé akarja állítani Ausztriát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.