Gyöngyi
9 °C
9 °C

Válságba jutott az északír békefolyamat

2001.11.02. 18:06
Új válságba jutott az északír békefolyamat, miután az északír nemzetgyűlés pénteken nem választotta újra az északír kormány élére David Trimble-t, az Ulsteri Unionista Párt vezérét.
Trimble pártja, az ulsteri unionisták két szélsőséges tagja a nagypénteki egyeményt ellenző más protestáns pártokkal együtt hiúsította meg a júliusban kormányfői tisztségéről lemondott David Trimble újjáválasztását. A kormányfői poszt betöltetlensége miatt az önálló északír kormány működésképtelen, és a brit kormánynak szombat éjfélig döntenie kell arról, hogy felfüggeszti-e az északír alkotmányos testületek munkáját és ismét igazgatása alá vonja Észak-Írországot, vagy új nemzetgyűlés választásokat ír ki.

A szavazás nyomán John Reid, a brit kormány északír ügyek minisztere azonnal rendkívüli tanácskozást kezdett a belfasti nemzetgyűlés pártjaival az önálló északír alkotmányos testületek működésének biztosításáról.

Martin McGuinness, a katolikus Sinn Fein vezére csalódottságának adott hangot, emlékeztetvén arra, hogy a Sinn Feinnek hosszú hónapok után sikerült rávennie az Ír Köztársasági Hadsereget a leszerelés megkezdésére. McGuinness is úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzetben nem lát más lehetőséget, mint az új választások kiírását.