Orsolya
7 °C
10 °C

A belépők bukhatnak a kivándorláson

2004.02.27. 11:37
Mindössze egy százalék körülire jósolja az új tagállamokból a tizenöt régi EU-tagországokba irányuló migráció mértékét egy friss tanulmány, amely szerint a kivándorlás hátrányait inkább az új belépők érzik majd, fennáll ugyanis az agyelszívás veszélye. A munkanélküliség mértéke ugyanakkor alig befolyásolja a költözködési kedvet. A jelenlegi tagországok ennek ellenére szigorítanak.
A munkaképes népesség körében egy százalék körülire jósolja a belépő országokból a jelenlegi uniós tagországokba irányuló migráció mértékét egy az Európai Bizottság (EB) és a Munka- és Életkörülmények Fejlesztéséért Alapítvány nemrégiben készült tanulmánya. A vizsgálat azt jósolja, öt év múlva csupán 220 000 elvándorlóval kell számolni évente a 450 milliós Európai Unióban.

Jót is tesz nekik

A tanulmány szerint a tipikus kivándorló egyetemi képzésben résztvevő, vagy már végzett fiatal, aki egyedül, kötöttségek nélkül él.

"A vizsgálat eredménye megerősítette az EB-t abban, hogy azok a félelmek, miszerint a belépéstől, 2004. május 1-étől a hatalmas kivándorlási hullám indul meg az új tagországokból, nem jogosak" - mondta Margot Wallström, az EB foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős biztosa. Wallström megjegyezte, az új tagok a legszükségesebbel, magasan képzett munkaerővel szolgálhatják az európai gazdasági fejlődést.

A munkanélküliség nem nyom a latba

Ezzel kapcsolatban a tanulmány az "agyelszívásra" is felhívja a figyelmet: a 15-45 éves korosztály mintegy 2-3 százaléka költözne, egyharmaduk tanuló, egynegyedük már végzett valamilyen felsőoktatási intézményben.

A migráció kétélűségére hívta fel a figyelmet Willy Bushcak, az Európai Alapítvány ügyvezetője. Amíg ugyanis a munkaerő mobilitása a gazdaság növekedésének, és az EU-régió egészében kohéziós erővel bír, a befogadó területek szociális ellátásának terhelése megnő.

Módszertan
A felmérést a Eurobarometer készítette az Euróapi Bizottság megbízásából. Az adatokat 2002 tavaszán gyűjtötték a tíz újonnan belépő tagországban ezer-ezer fő megkérdezésével, ez alól kivétel Malta és Cirpus volt (500 fő), Lengyelországban és Törökországban 2000 embert kérdeztek meg. A legutolsó hasonlóan nagyszabású felmérés szerint a jelenlegi tagországok közötti munkaerőáramlás 1,5 százalékos volt a munkaképes lakosságra vetítve.
A vizsgálat legmeglepőbb tanulsága az, hogy a belépő országok munkanélkülisége kevésbé befolyásolja a migrációt, mint azt korábban feltételezték. A munkanélkülieknek csupán 2 százaléka tervezi, hogy kivándorol. A leginkább befolyásoló tényezőt a családi állapot jelenti: a költözők kicsivel több mint 70 százaléka egyedülálló, 26 százalékuk nős, vagy együtt él valakivel, míg valamivel kevesebb mint 4 százaléka elvált vagy megözvegyült.

"A befogadó országok jobb minőségű munkaerőre számíthatnak, amely egy dinamikusabb demográfiai struktúrát teremtve, rövid távon a gazdasági, hosszabb távon társadalmi-gazdasági bázisát erősíti az adott országnak. Ez összességében több lehetőséget, mint kockázatot jelent a régi tagországok számára" - állítja a tanulmány.

Középtávon hátrányosan érinti az új tagországokat

Összegzésként a szerzők megállapítják: középtávon az új tagállamok számára lesz kedvezőtlen a kivándorlás, míg előnyeit a tizenötök élvezhetik, ezért a költözködőket maradásra bíró feltételek megteremtésére, valamint a munkaerő oda-vissza irányú mobilitásának ösztönzését javasolják a huszonöt tagúvá váló Európai Unióban.

Csak Írország nem szigorított

A tanulmány állításai homlokegyenest ellentmondanak annak, amit a jelenlegi tagállamok a munkavállalók beáramlásának kérdésében vallanak. Miként arra a minap a Wall Street Journal amerikai lap vezércikke is felhívta a figyelmet, a korábbi európai tapasztalatok azt mutatják, éppenhogy gondot nem jelentenek az újak munkavállalói. A lap példaként idézi az Egyesült Államokba a kilencevenes években bevándorolt tizenhárommillió külföldit, akiknek hatására javultak a gazdasági mutatók, sőt a munkanélküliség is csökkent. Portugália és Spanyolország az Unióba való felvételekor is hasonló történt: a munkavállalást korlátozó intézkedéseket idő előtt felololdották.

Jelenleg csak Írország és részben Nagy-Britannia nem léptetett életbe korlátozó intézkedéseket az új tagországok munkavállalóival szemben. Legutóbb a kérdésben a kezdetben szigorúnak egyáltalán nem nevezhető Hollandia is tovább szigorított az új tagországokból érkező munkavállalók beáramlásának korlátozásán.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!