Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

A viszonosság elvét alkalmazza Magyország az EU-val szemben

2004.03.03. 23:40
Ugyanazokat a korlátozásokat lépteti életbe Magyarország a jelenlegi EU-s országokból érkező munkavállalókkal szemben, amilyeneket vele szemben követelnek - döntött a kabinet szerdai ülésén. Utolsóként Írország gondolta meg magát, és mégsem nyitotta meg munkaerőpiacát. A csatlakozók összefogtak.
A kormány a viszonosság elvét fogja alkalmazni a munkaerő-áramlással kapcsolatosan az uniós országokkal szemben - jelentette be a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az csatlakozó partnerekkel szemben nincs szigor

"Ez azt jelenti, hogy pontosan ugyanaz a korlátozás vonatkozik majd a csatlakozás utáni hét évben a jelenlegi EU-tagállamok munkavállalóira, mint amely korlátozásokat ezen országok a magyar állampolgárokkal szemben alkalmaznak" - mondta Gál J. Zoltán.

A kormányszóvivő kijelentette: a viszonossági elv az újonnan csatlakozó országokat nem érinti, ott ilyen típusú korlátozás nincs.

A szóvivő emellett közölte, a kétoldalú tárgyalásokon Magyarország a lehető legliberalizáltabb munkaerőpiacot szeretné kialakítani a jelenlegi EU-tagállamokkal.

A magyarok külföldi munkavállalásával kapcsolatban a kormánynak kétoldalú tárgyalásokat kell folytatnia az EU-tagállamokkal, mert - mint mondta - az előző kormány idején a csatlakozási tárgyalások idején az akkori kabinet beleegyezett abba, hogy összesen még hét évig a magyar állampolgárok számára az EU munkaerőpiaca nem teljesen lesz liberalizált - mondta el Gál J. Zoltán.

Írország is szigorít

Az uniós csatlakozási szerződés értelmében az olcsó munkaerő hirtelen beáramlásától tartó nyugat-európai államok, ha akarják, akkor kettő, de maximum hét évig korlátozhatják az új uniós tagállamok polgárainak jogát az automatikus munkavállaláshoz.

A gazdagabb és közelebb eső államokban - többek között Ausztirában, Németországban és Franciaországban - kell munkavállalási engedélyhez folyamodni még hét évvel a csatlakozás után is, és a dél-európai országok is hasonlóban gondolkodnak.

Sokáig úgy tűnt, Hollandia és Nagy Britannia nem alkalmaz megkülönbözött szigort a csatlakozó országok munkavállalóival szemben, végül mégis lesznek korlátozások. Utolsóként Írország gondolta meg magát, és mégsem nyitotta meg munkaerőpiacát korlátozások nélkül.

Hasonlóan Nagy-Britanniához május elsejétől lehet munkát vállalni Írországban, de két évig nem jogosultak szociális juttatásokra a külföldi munkavállalók. Hollandiában csak akkor kaphat munkát a dolgozó, ha az állásra nincs holland jelentkező.

Berágtak a csatlakozók

Szerdán az euobserver.com arról írt, hogy ellentámadásba lendülnek a munkaerő-áramlás korlátozása miatt felháborodott újonnan csatlakozó EU-tagok. A hírszájt értesülései szerint a kérdésben legaktívabb Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia külön tárgyalást kezdeményez a kérdésben a tavasszal esedékes EU-csúcson.

Az sem kizárt, hogy a négy alapszabadság - köztük a szabad munkavállalás - nyomatékosítását célzó változtatást javasolnak a csúcstalálkozó zárónyilatkozatához.

Az Európai Bizottság dühös

A tagországok elzárkózása nem csak a csatlakozókat, de az Európai Bizottságot is dühíti - írja az euobserver. A jelenlegi tagállamok elviekben akár hét évig is korlátozhatják az újonnan csatlakozó országok polgárainak munkavállalását. Nagy-Britannia és Írország tervezett lépése, a szociális ellátások korlátozása azonban sértheti az EU nemzetiségi alapon történő megkülönböztetést tiltó szabályait.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!