Miklós
-7 °C
2 °C

'Nemzeti egoizmus' az EU-ban

2004.05.04. 14:34
Összefogás helyett a nemzeti gazdaságok versenyére kell számítani a következő években, és valószínűleg nem teljesül az az elképzelés, hogy 2010-re az unió a legsikeresebb fejlődő gazdasági régióvá váljon - áll a Magyar Tudományos Akadémia vizsgálatában.
Az Európai Unióban a következő években a "nemzeti egoizmusra" kell számítani - jelentette ki kedden Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének (VKI) munkatársa azon a tájékoztatón, amelyen egy négyéves vizsgálat eredményeit mutatták be.

A fejlődés irányát vizsgálták

Az Európai Unió előtt álló stratégiai feladatok címet viselő felmérésben a VKI mellett a Jogtudományi, a Politikatudományi, valamint a Történettudományi Intézet munkatársai vettek részt. A programot azzal a céllal indították, hogy reális képet alakítsanak ki az unió fejlődési irányáról, a csatlakozási folyamatról és azon belül Magyarország lehetőségeiről az integrációt követően.

Nemzetek versengése zajlik

Rácz Margit kutató elmondta, hogy a kontinens közössége egy bizonytalan kimenetelű recessziós folyamat végéhez ért, amelynek következtében Európa versenyképessége az Egyesült Államokkal szemben alulmaradt. Ezekre a folyamatokra, amelyek szavai szerint megfosztották az uniót a növekedés esélyétől, az egyes tagállamok nemzetgazdasági szintű válaszokat adnak, ezért jelenleg a nemzeti gazdaságok versenye zajlik Európában.

A kutató elmondta azt is, hogy az unió 2000-ben Lisszabonban kitűzött célja, hogy 2010-re a világ legsikeresebb régiójává váljon, nem biztos, hogy teljesül. A program feléhez közeledve ugyanis megállapítható, hogy a reformokból alig valósult meg valami.

Egymás ellen csatlakozók

Galló Béla, a Politikatudományi Intézet kutatója arról beszélt, hogy a bővítés hatására a tagállamok közötti koalíciókötések lehetősége és kényszere megnő. Mint mondta, Európa mindig akkor fejlődött, amikor a nagy tagországok nemzeti érdekei konszenzusra jutottak. Úgy fogalmazott: a nagyobb államok törekvései gyakran ez ellen hatnak, s a most belépett országok is "inkább egymás ellen próbáltak csatlakozni".

Hasonlóan értékelte a csatlakozás utáni Uniót az amerikai Newsweek is. A hetilap legfrissebb számában azt írja, a huszonöttagúvá bővült EU-ra a széthúzás és megosztottság lesz jellemző, és még évtizedek múltán sem válik majd valódi szövetségi állammá.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!