Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Az EU-tagság első hónapja

2004.06.01. 06:47
Magyarország EU tagságának első egy hónapjáról közöl összeállítást keddi számában a Népszabadság. A cikkből kiderül többek között, hogy a külföldi munkavállalás lehetősége egyelőre keveseket mozgatott meg, pedig a régi EU-tagállamok 22 ezer üres álláshelyet kínálnak - főleg kamionosoknak, szakácsoknak, henteseknek és egészségügyiseknek.
Látványos változásokat eddig nem hozott Magyarország számára az EU-tagság, így például az árak sem szöktek a csillagos égig, amint attól sokan tartottak.

További jó hír - írja a Népszabadság, hogy az uniós országok felé a határátkelés egyszerűbbé és gyorsabbá vált, néhány kivétgeltől eltekintve megszűnt a várakozási idő. A külső - déli és keleti - határokon viszont már készülnek a schengeni rendszerre, így ott szigorúbb és emiatt lassabb lett az ellenőrzés.

Többen már nyertek

A külföldi munkavállalás lehetősége egyelőre keveseket mozgatott meg. A szakértők szerint a magyarokat főként azok a hírek riasztották el, miszerint az EU-tagállamok bezárták kapuikat a kelet-európai munkavállalók előtt - pedig próbálkozni azért érdemes, és betöltendő állás is akad szép számmal.

Szerencsére aktívabbnak bizonyult az ország az uniós támogatások megpályázásában: több mint 3700 pályázat már be is érkezett, és van, amelyik hamarosan a szerződéskötés szakaszába kerül.

Fontos változás, hogy az EU döntéshozó szerveiben immár Magyarország képviselői is szavazhatnak, így az összeurópai alkudozásba május elsejétől őket is bevonják.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.