Ez a poszt a következő Percről percre része:

EP-választás 2009

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tudósítónk szerint éppen oly borús a hangulat az MSZP székházában mint az esőverte Jókai utcában, a kapun kívül. 2006-ban rogyásig telt kampánykor a párt központja, most alig tucatnyi ember lézeng a pártházban. Az épület álló Audik alapján a párt vezetői is ott lehetnek, ők azonban bezárkóztak, nem mutatkoznak. A párt névtelenül nyilatkozó politikusai szerint négy mandátum megszerzése lehet reális, egy általuk ma megismert közvélemény-kutatás alapján. Ez nem volna túl fényes eredmény, korábban az optimistábbak akár hat hely megszerzésével is számoltak.

  • Írásban nyolc, telefonon ötvennél is több bejelentést tettek kampánycsendsértésről Fejér megyében. Négy ügyet már megtárgyalt a területi választási bizottság, négyről pedig 19 óra körül tárgyalnak, közölte a Fejér megyei önkormányzat aljegyzője. A bejelentők szerint telefonos kampánycsendsértések történtek, egy géphang előbb kettő, majd egy további pártra való szavazásra buzdított, mondta el Molnár Krisztián.

    Az első négy írásos beadvánnyal érdemben nem foglalkozhatott a választási bizottság, mivel a bejelentők nem tudtak bizonyítékot csatolni, de az este megtárgyalandó bejelentések közül egynél viszont egy tanú is hallotta a gépről lejátszott szöveget. Így ha az elkövető nem is, de a jogszabálysértés ténye feltehetően megállapítható lesz. (MTI)

  • Mozgó urnát kért egy kerekes székkel közlekedő férfi a székesfehérvári megyeházán, mivel a város másik végére kellett volna szavaznia menni. Miután értesült a kérésről, a megyei önkormányzat aljegyzője saját autójával szállította el a kijelölt szavazókörbe a választót. (MTI)

  • A konzervatív pártok valamelyes visszaestek, de ennek ellenére az európai parlamenti választások nyertesei Németországban az első előrejelzések szerint. A szociáldemokraták ezzel szemben „történelmi mélyponton” végeztek.

    A két kereszténypárt, a CDU és a CSU az ARD televízió megbízásából készült exit poll-felmérés szerint együttesen a szavazatok mintegy 39 százalékát szerezte meg az öt évvel ezelőtti 44,5 százalékhoz képest. A szociáldemokraták ezzel szemben a 2004 júniusi 21,5 százalékkal szemben ezúttal 21 százalékot szereztek. A legnagyobb mértékben az ellenzéki szabaddemokraták növelték szavazataik számát. Elérték az öt százalékos küszöböt, és ezáltal az Európai Parlamentbe való bejutást az ellenzéki Zöldek és a Baloldal pártja is. A választási részvétel az előrejelzés szerint 42,5 százalék körül mozgott, ami alig maradt el az öt évvel ezelőttitől. (MTI)

  • Nem engedték be az Országos Választási Bizottság egyik pártdelegált tagját a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) épületébe, ahol a választási adatok informatikai, tájékoztató összesítését végzik. Szigeti Péter, az OVB elnöke annyit mondott, hogy mindenképpen udvariatlanság történt. (MTI)

  • Kampánycsendsértés történt Baranyában akkor, amikor egy telefonos gépi hang arra buzdította a választópolgárokat, hogy melyik pártra szavazzon. Komlón a rendőrség eljárást is indított egy ember ellen „a választás rendje elleni bűncselekmény” gyanújával. A Baranya Megyei Területi Választási Iroda eddig összesen tizenöt kifogást kapott. A választási bizottság ülésezik, a beadványokat tárgyalja. (FH)

  • A részvételi arány 17 órakor Vas megyében volt a legnagyobb, 32,21 százalék, ami 68 576 szavazót jelent. Az arány Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legkisebb (26,21 százalék), 84 641-en szavaztak. A fővárosban a választópolgárok 37,04 százaléka, 500 025  fő szavazott. (MTI)

  • A választásra jogosultak 30,25 százaléka, 2 430 885 ember adta le szavazatát. Az öt évvel ezelőtt tartott első EP-választáson addig az időpontig a választásra jogosultak 32,25 százaléka szavazott. (OVI, MTI)

  • Hét esetben állapított meg kampánycsendsértést szavazásra buzdító telefonhívások, illetve sms-ek miatt a Heves megyei területi választási bizottság Egerben. Andornaktályáról, Egerből, Hatvanból, Lőrinciből, Petőfibányáról és Szilvásváradról érkeztek kifogások, amelyek arról szóltak, hogy különböző szervezetek nevében a bejelentők telefonhívásokat, illetve szöveges üzenetet kaptak. A telefonos gépi hang, illetve a szöveges üzenet három különböző párt választására biztatta a választókat.

    A testület szankció alkalmazásáról nem döntött, mert – az indoklás szerint – a választási szerveknek nincs lehetőségük arra, hogy kiderítsék a telefonálók személyét, ezért nem is tudják őket eltiltani a jogsértéstől. Benkár József, a Heves megyei területi választási iroda vezetője az ülésen elmondta, hogy országos jelenségről van szó, országosan több ezer esetről számolnak be a választópolgárok. Az iroda javaslata alapján ezt a tényt közvetett bizonyítékként értékelte a testület a kampánycsend megsértésére a tárgyalt esetekben. (MTI)

  • Több mint harminc beadványt kapott vasárnap délutánig az Országos Választási Bizottsághoz, közölte az Országos Választási Iroda vezetője. Rytkó Emília tájékoztatása szerint az úgynevezett telefonos akcióról érkezett a legtöbb panasz vagy észrevétel. Több megyéből jelezték, hogy telefonon buzdították a választókat szavazásra párt, illetve pártok nevében, vagy közölték, hogy kire szavazzanak. A beadványokat több csoportra bontva tárgyalja az OVB, a testület várhatóan késő este végez a munkájával. (MTI)

  • Csaknem húsz bejelentés érkezett eddig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választási irodához, szinte valamennyi olyan telefonhívásokkal kapcsolatos, amelyekkel valamelyik pártra való szavazásra buzdították a választókat, mondta Kovács János, a megyei választási iroda vezetője. Várhatóan este hétkor ül össze a megyei választási bizottság, hogy megtárgyalja a választás előtt és alatt beérkezett panaszokat. (MTI)

  • Az európai parlamenti választáson 15 óráig a szavazásra jogosultak 24,9 százaléka, 1 935 415 adta le szavazatát. A 2004-es EU parlamenti választáson ebben az időben 25,50 százalék volt a részvételi arány.

    A részvételi arány 15 órakor Pest megyében volt a legnagyobb (25,47 százalék), ami 239 431 szavazót jelent. Változatlanul Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a leggyengébb a részvétel, 20,69 százalék ment el szavazni. (MTI)

    Morvai Krisztina szavaz
  • Az egyik párt határozottan felszólította a Magyar Telekomot a törvénysértő telefonhívások saját hálózaton belüli forgalmazásának leállítására. A Magyar Telekom illetékeseinek jelzése szerint a törvénysértő telefonhívások forgalmazásának azonnali leállításához az Országos Választási Bizottság döntése szükséges, ezért a párt az OVB ülésének azonnali összehívását kezdeményezte. A párt jelezte, hogy a rendőrségnél feljelentést tett az ügyben. (MTI)

    Képünk illusztráció
  • Salgótarján nem közölt reggel 7 órakor részvételi adatokat, mert a szavazókörökből téves adatokat mondtak be, közölte a helyi választási iroda vezetője. Kádár Zsombor, Salgótarján főjegyzője elmondta, hogy a választási informatikai rendszer fél órát ad a rögzítésre, és ennyi idő alatt nem tudták javítani a hibás adatokat. A 9 órai adatokat és a következőket már rendben továbbították.

    A jegyzőkönyvvezetőknek az első, 7 órai közléskor két adatot kell továbbítaniuk: a névjegyzékben levők számát és a választáson megjelentekét. A salgótarjáni szavazókörökben a névjegyzék okozta a gondot. Azt ugyanis még áprilisban összeállították, és a szavazók sorszám szerint következtek. A névjegyzék azonban igazolások, költözések miatt megváltozott, az újak a lista legvégére kerültek, a kiesők pedig sorszámmal együtt kerültek ki, emiatt a névjegyzékben levők számát rosszul adták meg a jegyzőkönyvvezetők. (MTI)

  • A kampánycsendsértés gyanúját felvető automatikus telefonhívások ügyében szereplő egyik párt közölte, hogy nem rendelte meg ezt az országos mozgósítást, sőt elhatárolódik az akciótól. Ezzel az akcióval a kampánycsend megsértésének gyanújába kívánják keverni pártot, közölték.

  • Harmincnyolc esetben telefonon, két esetben pedig írásban tettek bejelentést kampánycsendsértésről a választók Csongrád megyében. A bejelentők szerint telefonos kampánycsendsértések történtek az európai parlamenti választás napján. Ezek a hívások három párthoz köthetők. (MTI)

  • Vas, Somogy és Fejér megyéből is jelezték, hogy automatikus telefonhívásokkal buzdítják a választópolgárokat a szavazásra, illetve két párt támogatására. Vas megyéből azt jelentették, hogy egy gépi hang részvételre buzdít, és arra kéri a választókat, hogy telefonjuk nyomógombjai segítségével tudassák, részt vettek-e már a szavazáson. Fejér megyében egy géphang két párt nevében ösztönöz szavazásra.

    Kádár György, a Vas megyei területi választási bizottság elnöke azt mondta, hogy eddig szabályos írásbeli bejelentés nem érkezett, így bár tudnak az állítólagos kampánycsendsértésekről, még nem tárgyaltak róluk. A bejelentéseket a választási bizottságnak kell megvizsgálnia, de a kampánycsendsértést nem elég telefonon jelezni, a kifogást írásban is be kell nyújtani. (MTI)

  • A részvételi arány 13 órakor Pest megyében volt a legnagyobb, 20,92 százalék, ami 196 565 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt (15,53 százalék), ebben a megyében 68 832-en szavaztak. A fővárosban a szavazók 25 százaléka, 337 114 választópolgár adta le szavazatát 13 óráig. (MTI)

  • A választásra jogosultak 19,4 százaléka, 1 558 016 ember járult az urnákhoz a vasárnapi európai parlamenti választáson 13 óráig. Az öt évvel ezelőtti EP-választáson ebben az időben valamivel nagyobb, 19,9 százalékos volt a részvétel. (OVI)

    Gönz Kinga is szavazott
  • Nem kötelező a választópolgároknak borítékba tenniük a szavazólapot, de a választási bizottságoknak ki kell adniuk a borítékokat a vasárnapi európai parlamenti (EP) választáson, mondta Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke. A választópolgár szabadon dönthet arról, hogy a szavazólapot a borítékba téve dobja-e be az urnába. A borítékot a választási bizottságoknak nem kell lepecsételniük, de a szavazólapot igen. (MTI)

    D  TT20090607014
  • Budapesten zuhog az eső, ami köztudottan nem tesz jót a választási kedvnek.

  • Eddig a Tolna megyei Bonyhádról és Faddról, valamint Győrből és Csornáról érkezett írásos bejelentés arról, hogy vasárnap reggel két párt nevében telefonon buzdították a választókat szavazásra. A kifogásokat kivizsgálja a területi választási bizottság. (MTI)

  • A választásokon szavazni csak személyesen lehet. Ehhez a szavazatszámláló bizottság előtt minden választónak igazolnia kell a személyazonosságát, az értesítő bemutatása nem szükséges. A személyazonosság és a lakcím igazolására alkalmas az érvényes, lakcímet is tartalmazó, könyvecske formájú, régi személyi igazolvány, illetve a kártya formátumú személyi, az útlevél vagy a 2001. január 1-je után kiállított jogosítvány, de mindegyik felsorolt igazolvány mellett a lakcímkártya bemutatása is szükséges.

    Vissza kell utasítani azt, aki személyazonosságát és lakcímét nem tudja igazolni, vagy nem szerepel a névjegyzékben. A szavazatszámláló bizottság a névjegyzékbe nem vehet fel választópolgárt.

  • Három Pest megyei településen is előfordult, hogy a választó nem tudta megfelelően igazolni magát, ezért nem szavazhatott. Biatorbágyon egy választópolgár lakcímkártyája hiányzott, ezért a szavazatszámláló bizottság nem engedélyezte a szavazást. Csemőn egy választópolgár lejárt személyigazolvánnyal igazolta magát, és nem volt hajlandó hazamenni az érvényes jogosítványáért, nem szavazhatott. Veresegyházán szintén egy lejárt személyigazolvány miatt nem szavazhatott valaki. (OVI)

  • Az egész országból érkeztek bejelentések, hogy automata telefonhívásokkal egy gépi hang két párt támogatására buzdítja a választókat. Az Országos Választási Irodához (OVI) eddig közel száz bejelentés érkezett erről, mondta az Indexnek Rytkó Emília, az OVI vezetője. Az Országos Választási Bizottság délután négy órakor ül össze, a testület hatásköre annak megállapítása, hogy történt-e kampánycsendsértés.

  • A 2004-eseurópai parlamenti választáson 11 óráig 13,75 százalék volt a részvételi arány, tehát mindössze két század százalékponttal volt alacsonyabb, mint most. Az 1997-es NATO-népszavazáson a választók 19,09 százaléka jelent meg 11 óráig. A 2003-as EU-népszavazáson 16,88 százalék szavazott 11 óráig. A 2004-es, a határon túli magyarok kedvezményes honosítása és a kórházak privatizációja ügyében kiírt országos népszavazáson a szavazásra jogosultak 12,13 százaléka szavazott  11 óráig. A 2008-as országos ügydöntő népszavazáson 18,69 százalék volt a részvételi arány 11 óráig. (MTI)

  • A részvételi arány 11 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 14,78 százalék, ami 138 787 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány(10,61 százalék  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, ebben a megyében 47 005-en szavaztak. A fővárosban a szavazók 16,12 százaléka, 217 303 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.

  • Az európai parlamenti választásokon 11 óráig a szavazásra jogosultak 13,77 százaléka szavazott. Az öt évvel ezelőtt tartott első EP-választáson ebben az időben 13,75 százalék volt a részvétel. (OVI)

  • A Magyar Koalíció Pártja (MKP) elégedett a szlovákiai európai parlamenti választás eredményével, és sikernek tartja, hogy a párt a jövőben is két képviselőt küldhet Brüsszelbe, jelentette ki Csáky Pál, az MKP elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján a választás nem hivatalos eredményeit értékelve.

    Csáky sikernek minősítette azt is, hogy a három konzervatív ellenzéki párt együttesen több mandátumot szerzett, mint a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia, és síkraszállt az ellenzék szorosabb együttműködése mellett. Azt mondta, hogy a kormánykoalíció által a kampányban bevetett magyar kártya ezúttal nem hatott olyan intenzíven, mint a tavaszi államfőválasztáskor. (MTI)

     

  • Az Országos Választási Iroda (OVI) vasárnap délelőtt megkezdte a pártok által az európai parlamenti (EP) választásra gyűjtött és leadott ajánlószelvények megsemmisítést. A 234 355 szelvény megsemmisítését, melyet a budapesti Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) végzett három nagy teljesítményű iratmegsemmisítő zúzógépen, az Országos Választási Bizottság egyik tagja is figyelemmel kísérte.

    Jogszabály írja elő az OVI számára, hogy az ajánlószelvényeket a választás napján meg kell semmisítenie. A bezúzott dokumentumokat zsákokba rakják, majd elégetik, mondta a feladatért felelős OVI-tag, Becht Éva. Az EP-választáson azok a pártok indulhattak, amelyek 20 ezer érvényes ajánlószelvényt összegyűjtöttek, és azokat leadták az OVI-nak.  Azokat az ajánlószelvényeket, amelyeket a pártok nem adtak le az OVI-nak, e szervezeteknek kellett korábban megsemmisíteniük, és az erről szóló jegyzőkönyvet az irodához eljuttatniuk. Több párt, amely gyűjtött ajánlószelvényeket, még ma is adós a megsemmisítési jegyzőkönyv leadásával. (MTI)

    Két dolgozó az iratmegsemmisítő géppel már összevágott ajánlószelvényeket tesz papírzsákokba.