Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Szájer: Alapvető problémák vannak a kormány brüsszeli munkájával

Lendületes támadást intézett szerdán a magyar kormány eddigi uniós teljesítménye ellen a magyar európai parlamenti megfigyelők jobboldali csoportjának két vezetője, Szájer József és Ékes József. A két néppárti megfigyelő a kormány elmúlt évi munkáját épphogy kettesre értékelte, míg a képviselőknek négyest adott.
Szájer József, aki egy éve dolgozik az Európai Parlamentben, mint a Fidesz megfigyelője, többek közt azzal magyarázta a képviselők jó és a magyar kormány épphogy elégséges értékelését, hogy az EP a 2004-es költségvetés vitájakor 600 millió euróval meg tudta növelni azt a pénzt, amit az Unió az új tagállamokra fordítana az idén. De a tagállamok - akik a cehhet állják - a Tanácsban (ez a tagállamok képviseletének fóruma) lefaragták az összeget 100 millióra (persze nem a magyar kormány, de Budapest egyelőre nem szavazhat).

Arra a felvetésre, hogy nem gondolja-e, hogy unfair a Tanács és a Parlament összehasonlítása, a két intézmény alapvetően eltérő felépítése és működése miatt, Szájer azt válaszolta, hogy "nekünk itt hatszáz embert kellett meggyőznünk, nekik pedig tizenötöt. Intézményi viszonylatban jobban képviseltük az érdekeket, mint a kormány. A kormánnyal alapvető problémák voltak, gyakran még az információik is hiányoztak. Ezzel a kettessel ösztönözni akarunk, hogy dolgozni kéne, nem csak beszélni a nemzeti érdekekről nagy hangon" - mondta Szájer.

Az EP-ben végzett munka legfontosabb eredményének Szájer azt nevezte, hogy sikerült elérni: a következő ciklusban az EP-nek három állandó bizottsága (a külügyi, a belügyi és a kulturális) is foglalkozik majd kisebbségi ügyekkel; a kishatárforgalom ügyében az EP a magyaroknak kedvező javaslatokat fogadott el (a dosszié mos a Tanács előtt van); és sikerült benyomni a kiemelten támogatandó közlekedési beruházások uniós listájára a magyarországi hatos utat (noha ezt a tagállamok és az Európai Bizottság nyomására később kivették).

Szájer azt is mondta, hogy a szocialista EP-megfigyelőkkel amúgy példás volt az együttműködés az elmúlt évben, rendszeresen egyeztettek az aktuális ügyekről.

A megfigyelői időszaknak most vége van, mert az ország belép az EU-ba, viszont a parlament a választások miatt bezár. Legközelebb már "rendes" képviselők jönnek Magyarországról, szavazati joggal felszerelve.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.