Árpád
-2 °C
9 °C

Allianz: Nincs esély a magyar euróra 2009-ig

2003.11.24. 16:56
Az Európai Unióhoz csatlakozó országok közül Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia csak 2009-ben lesz érett az euró bevezetésére. A Balti-államok, Málta és Szlovénia valószínűleg megelőznek minket, és már 2007-ben bevezethetik a közös pénzt - hangzott el az Allianz Csoport Gazdasági Kutatóintézetének hétfői budapesti rendezvényén.
A négy közép-kelet-európai ország korábbi csatlakozását az euró övezethez elsősorban a bruttó nemzeti termékhez (GDP) viszonyított magas államháztartási hiány hátráltathatja - jelentette ki Michael Heise.

Messze vagyunk a 3 százaléktól

Az Allianz Csoport Gazdasági Kutatóintézetének vezető közgazdásza az intézet tanulmányból idézve elmondta: a maastrichti 3 százalékos kritérium teljesítésétől mind a 4 ország igen távolra került 2002-ben. A magyar deficit több mint 9 százalék volt, a cseh és szlovák hiány 7 százalékra duzzadt, a lengyel 6 százalék fölé került. Heise szerint az államháztartási hiány leszorítása még akkor is elsődleges fontosságú, ha egy időre visszafogja a gazdasági növekedést, és elutasítja a növekedési és stabilitási paktum fellazítását célzó német-francia javaslatot.

Tőkebeáramlás az unióból

Nemcsak Magyarország, de valamennyi csatlakozó ország számára többletnövekedési és működő tőke importtal is járhat az EU-tagság. Az EU-tól származó támogatások és a működő tőkeimport együtt ezekben az országokban 2005-ben a GDP 5-10 százalékát is kiteheti - állította Heise professzor. Az Allianz a magyar GDP összegét 2005-re csaknem 70 milliárd euróra becsüli, így az idézett 5-10 százalék évi 3,5-7 milliárd eurós nagyságrendet jelent.

A német kutatócsoport előrejelzése szerint 2004-ben 3,1 százalékkal, 2005-2013 között átlagban 3,5 százalékkal bővülhet a magyar GDP, összehasonlítva a jelenlegi EU tagok 2,1, illetve 2,2 százalékos növekedési ütemével. Ezek némileg szerényebb számok a Pénzügyminisztérium becslésénél, amely jövőre már 3,5 százalékos, 2005-2006-ra 4-4,5 százalékos növekedési ütemmel számol.

Jobban állunk a jóléti reformokkal

A 90-es években lezajlott rendszerváltás a csatlakozó országokban a szociális-jóléti rendszer reformját is magával hozta, amely mintául szolgálhat az EU jelenlegi tagjainak, ahol ez a reform csak mostanában indul - rögzíti a tanulmány. A magán-nyugdíjpénztári rendszer jelentősége tovább nő, és ahhoz, hogy a nyugdíjak a korábbi kereset 70 százalékát érjék el, a tanulmány szerint 6 százalékos hozam mellett 30 éven keresztül az éves jövedelem 8,5 százalékát kell megtakarítani.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.