Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Balázs Pétert jelölik EU-biztosnak

2004.02.02. 12:05
Balázs Pétert jelöli a kormány EU-biztosnak, jelentette be a parlamentben hétfőn a kormányfő. Medgyessy Péter szerint jelentős az érdeklődés az EU-s munkahelyek iránt Magyarországon, közel hússzoros volt a túljelentkezés a meghirdetett állásokra. Kovács László külügyminiszter szerint az összes parlamenti párttal egyeztettek a vezető pozíciókról, a Fidesz viszont elégedetlen az eljárással.
Medgyessy Péter kormányfő hétfőn bejelentette, kiket jelöl a kormány az EU-s vezető pozíciókba: Balázs Péter korábbi EU-s nagykövetet EU-biztosnak, Juhász Endrét, az EU-s koordinációért felelős tárca nélküli minisztert az EU-bíróság tagjának, Czúcz Ottó Alkotmánybírót az Európai Elsőfokú Bíróság bírájának és Halász Gejza Zsoltot, az ÁSZ munkatársát az EU Számvevőszék tagjának.

A kormányfő és a pártelnök
A kormányfő szerint ők képviselik majd a "magyar szellemiséget Európában, amelyre mindannyian büszkék vagyunk", és eljött az idő, amikor valóban alakíthatjuk az európai eseményeket.

Juhász Endre posztja elfoglalásával egyidőben lemond miniszteri tisztségéről. Czúcz Ottót a Legfelsőbb Bíróság elnöke is támogatta, mondta a kormányfő. Az Európai Számvevőszék tagságára az ÁSZ elnökétől kért javaslatot a kormány.

Kovács László EU-biztos lehet

Balázs Péter életrajza
Balázs Péter 1941. december 5-én született Kecskeméten. 1963-ban a közgazdaságtudományi egyetemen szerzett diplomát. Ezután az Elektroimpexnél üzletkötő, 1969-től a Külkereskedelmi, majd a Kereskedelmi Minisztériumban osztályvezető, főosztályvezető-helyettes volt. 1982-87 között Brüsszelben kereskedelmi tanácsos. Hazatérve ismét a minisztériumban dolgozott főosztályvezetőként, 1992-93-ban az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára. 1993-tól koppenhágai, 1997-2000 között bonni, illetve berlini nagykövet, 2002-től a Külügyminisztérium Integrációs és Külgazdasági Államtitkárságát vezette. 2003 óta a Magyar Köztársaság brüsszeli állandó EU képviseletének vezetője. Az Európa Mozgalom magyar tanácsának alelnöke, az Egységes Európáért Társaság elnöke. 1990-től a közgazdaságtudományi egyetem c. egyetemi docense, 2000-től egyetemi tanára. 2003 óta akadémiai doktor.
A miniszteri biztos ugyanakkor az idén október végéig tölti be posztját, addig is gyakornokként tanulja a szakmát a francia EU biztos mellett, aki a strukturális alapokért felelős. Ezt követően a kormány a posztra újra jelöl valakit. Az Index információi szerint az is szóba került, hogy Kovács László pártelnöki és külügyminiszteri posztját adja fel majd az EU-biztosi tisztért. Juhász mandátuma sorsolástól függően 2006-ig, vagy 2009-ig marad érvényben, az elsőfokú bíróké ugyanakkor csak az idén augusztus végéig. A számvevőszéki mandátum 2006-ig szól.

A Fidesz elégedetlen

Kovács László külügyminiszter szerint a jelöltekről egyeztettek a parlamenti pártokkal is. Ugyanakkor Szájer József fideszes képviselő úgy nyilatkozott, hogy az eljárással elégedetlenek, mert a miniszterelnöki bejelentés előtt három perccel kaptak csupán tájékoztatást, ezért az egész jelölést illegitimnek tartják.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.