Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Nem lesz banánhiány a csatlakozás után

2004.04.19. 16:23
Nem tart banánhiánytól a földművelésügyi minisztérium. Az EU ugyan még nem módosította a banánkvótát, "várhatóan" mégsem lesznek "ellátási gondok".
Az uniós csatlakozást követően is lesz elegendő banán a magyar piacon - jelentette be Demeter Katalin, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium piacszabályozási és szervezési főosztályának főtanácsosa. Az Európai Unió kvótával szabályozza az Európába irányuló banánbehozatalt, büntetővámokkal védve az egykori külgyarmatokról származó termést.

A kvótát eddig a tizenöt tagállamra állapították meg, ideiglenesen azonban háromszázezer tonnával megemelték. Magyarország évente mintegy 70 ezer tonna banánt fogyaszt. Néhány ezer tonnás eltéréssel ez a mennyiség állandó. A tizenötök banánimportja 2002-ben meghaladta a 3.2 millió tonnát.

A banánpiac szabályozása még nem alakult ki, csak május 1. után lesz világos, hogy milyen elvek szerint szabályozzák ezt a területet. A tárgyalások ugyanis még folynak, a bizottság legutóbbi ülésére a múlt pénteken került sor, de a tagországok kvótáit még nem állapították meg. Ennek ellenére Demeter szerint "várhatóan nem lesznek ellátási gondok".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.