Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Nagyobb felelősségvállalásra kötelezné a bankokat az unió

2003.11.12. 09:38
Az európai bankokat a sikertelen internetes ügyletek költségének viselésére kötelezné a belső piacok biztosa, Frits Bolkestein. Az új terv szerint csökkenne az ügyfél pénzügyi felelőssége hitelkártya-lopáskor és mérséklődnének a banki költségek, mikor az ügyfél megszünteti számláját.
Az EU elképzeléseinek a fogyasztói csoportok és a hitelkártya-használók vélhetően örülnek, a bankszakma viszont ellenzi a terv megvalósulását.

Az új elképzelések egyik fontos eleme az internetes vásárlás szabályozása. Az EU azt szeretné, hogy a bank vállalja a felelősséget, ha az online fizetés meghiúsul. "Megszilárdul a fogyasztók e-kereskedelembe vetett bizalma, ha a bankokat nagyobb felelősségvállalásra kötelezzük" - áll az ajánlásban.

Csak a feledékenységért kell fizetni

Pénzügyi szakértők szerint gyökeresen megváltoztatja az európai bankvilágot, ha a pénzintézeteket az esetleges kár megtérítésére kötelezik. Jelenleg egyébként a brit, finn és svéd bankokban kötelező a meghiúsult üzlet utáni pénzvisszafizetés, de csupán hitelkártyák használatakor, egyszerű debit kártyák esetében nem.

A 82 oldalas tervezet szerint a bankokra hárulna a kár nagyobb része az elveszett vagy ellopott bankkártyával való visszaéléskor is. Az elképzelések szerint a kárt teljes mértékben a banknak kell állni, és a bankkártya tulajdonosa csak akkor kötelezhető fizetésre, ha elfelejti a bankot időben értesíteni, és akkor is maximum 150 euró erejéig. Más a helyzet, ha a kár vétkes gondatlanságból következik be, vagy ha kiderül, hogy az ügyfél csalt.

Kiszállás csak 80 euróért

A változás legerősebben a német banki piacot érinti, ahol azok az ügyfelek, akik elfelejtik értesíteni bankjukat kártyájuk elvesztéséről, jelenleg kénytelenek a kár egyharmadát kifizetni. Az ajánlás túlzottnak tartja a közel 80 eurós számlalezárási díjakat, ez ugyanis gúzsba köti az ügyfeleket, akadályozza a mobilitást. A belső piaci bankrendszer megreformálásáról szóló elképzelésekhez az érintett felek 2004 januárjáig küldhetik meg észrevételeiket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.