Natália
-3 °C
8 °C

Elutasíthatják a bővítést a belga szocialisták

2003.11.20. 07:11
A csatlakozási szerződés ratifikálásának elutasításával fenyegetőznek a vallon szocialisták. A pártot leginkább a csatlakozó országok az EU alkotmányáról szóló konferencián tapasztalt viselkedése és a döntéshozatali mechanizmus belassulása aggasztja.
A csatlakozási szerződések ratifikálásának elutasításával fenyegetőznek a vallon szocialisták. A PS csak akkor támogatja az Európai Unió bővítéséről szóló szerződések ratifikálását, ha a kormány kötelezettséget vállal: az EU alkotmányos szerződésének felhígulása esetén Brüsszel szoros együttműködésre lép az EU többi öt alapító tagjával, valamint "két másik országgal" az európai integráció továbbvitelére - jelentette be Elio Di Rupo, a párt nemrégiben újraválasztott elnöke Brüsszelben.

Rakoncátlankodó lengyelek

A szocialisták az EU alkotmányáról folytatott vita miatt aggódnak. Di Rupo szerint megengedhetetlen, hogy megváltoztassák a minősített döntéshozatalra vonatkozó javaslatot. (A minősített többség az EU-ban a tagállamok többségének támogatása mellett megköveteli, hogy a támogatók az EU lakosságának legalább hatvan százalékát is reprezentálják.) A PS elutasítja az Európai Bizottság kibővítését is.

A belga zöldek egyik vezetője szerint az újonnan csatlakozó országok némelyikének álláspontja indokolja, hogy a szocialisták miért hozták párhuzamba az alkotmány ügyét a csatlakozással. A minősített többségű döntéshozatal ügyében például a konvent tervezetét Spanyolország mellett legjobban Lengyelország bírálja, az Európai Bizottság létszámának emelését pedig szinte az összes új tagállam követeli.

Elitcsoport formálódhat

"Nem lehet megszavazni a bővítést úgy, hogy közben ne nézzük, mi történik az alkotmányról vitatkozó kormányközi konferencián" - mondta a meg nem nevezett zöldpárti vezető. Véleménye szerint ha a konferencia végeredményeként születő szöveg még jobban megnehezíti a döntéshozatalt, akkor az integráció elmélyítésében érdekelt államoknak meg kell adni a lehetőséget, hogy a többieket be nem várva menjenek tovább.

Erre vonatkozik a PS nyolc országot magában foglaló szoros együttműködésre vonatkozó javaslata is. Az alkotmány tervezete szerint a szoros együttműködést az EU tagállamainak egyharmada alkothat, ez indokolja, hogy a hat alapítótag mellett "két további államra" is szükség van.

A belga szenátus már jóváhagyta a csatlakozási szerződéseket, a képviselőház pedig néhány héten belül szavaz majd róluk.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.