Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Az EU behajtja a közlekedési bírságokat

2006.05.21. 18:04
Jövő év január elsejétől minden EU-tagország továbbküldheti a közlekedési szabálysértések miatt kiszabott, hetven eurónál nagyobb bírságok felszólításait az autós hazájába.

Az EU egész területén behajtják a jövő év január 1-jétől a 70 euró (kb. 18 ezer forint) feletti közlekedési bírságokat, bárhol is kövesse el az autós a szabálysértést az unió területén - adta hírül hétvégi számában a Kurier című osztrák napilap.

A független újság terjedelmes összeállításban számolt be arról, hogy a külföldiek többsége büntetlen marad, ha közlekedési szabálysértést követ el Ausztriában. Kivétel, ha a közlekedési rendőrök megállítják, és helyszíni bírságot szabnak ki rá, vagy feljelentik.

A lapban ismertetett adatok szerint az Ausztriában felállított fényképező radarberendezések, amelyek automatikusan működnek rendőri jelenlét nélkül, nagyon nagy arányban dokumentálják külföldi autósok gyorshajtásait. A külföldi szabálytalankodók - a németeket kivéve - azonban általában büntetlenek maradnak, mert Ausztriából nem küldik tovább a pénzbüntetés kifizetést elrendelő felszólítást. Bécsben tavaly 320 ezer gyorshajtóról készült fénykép, és közülük 100 ezer volt a külföldi. Salzburgban a gyorshajtók 64 százaléka volt külföldi, Vorarlbergben és Tirolban pedig még ennél is magasabb volt az arányuk. Az osztrák rendőrség szerint egyre gyakoribb, hogy több felvételen is ugyanazokat a külföldi rendszámokat látják, ami azt bizonyítja: a külföldiek egy része úgy érzi, büntetlenül száguldozhat Ausztriában.

Ez az állapot szűnik meg a jövő év január 1-jétől, amikor minden EU-tagország továbbküldheti már a közlekedési szabálysértések miatt kiszabott bírságok kifizetését elrendelő felszólítás a leleplezett autós hazájába. Az osztrák sajtó már korábban hírt adott arról, hogy a büntetés a szabálysértő autós országának a hatóságait illeti, így minden EU-tagország érdekelt abban, hogy beszedje a külföldön kiszabott büntetéseket. Egyelőre csak a 70 eurónál nagyobb büntetések "házhoz számlázása" kezdődik meg, később bővítik a 25-ök ezt az együttműködést, és akár a jogosítványok bevonására is sor kerülhet külföldön elkövetett közlekedési vétség miatt.

A Kurier beszámolt arról is, hogy tavaly a 8,4 milliós lélekszámú Ausztriában 2,2 millió autós gyorshajtását dokumentálták a hatóságok, de arról nincs adat, hogy hány százalékuk volt külföldi. Az autópályákon történ balesetek csaknem 45 százalékában külföldiek is részesek, míg az alacsonyabb rendű utakon történt balesetek 13 százalékában voltak érintettek.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!