Miklós
-7 °C
2 °C

A britek készek megvétózni az uniós alkotmányt

2003.11.25. 15:38
A brit kormány minden eddiginél egyértelműbben jelezte, hogy meg fogja vétózni az unió alkotmánytervezetét, ha annak végső formája nem veszi figyelembe a legalapvetőb brit követeléseket - jelentette több brit napilap és a BBC.
A konzervatív The Daily Telegraph, a Financial Times üzleti-politikai napilap és rádió egy "magas rangú kormányforrásra" hivatkozva közölte: London nem törekszik minden áron kompromisszumra, és az általa meghúzott "vörös vonalakat" nem tekinthetik blöffnek tárgyalópartnereik. A nyilatkozat minden jel szerint az alkotmánytervezetről folyó kormányközi konferencia döntő szakasza elé időzített, jól összehangolt kormányzati kiszivárogtatási hadművelet eredménye.

Nizza is elég lenne

Az idézett forrás szerint az unió a bővítés után is működőképes lenne az új alkotmány nélkül. A kormányzati tisztviselő szerint elfogadása "Nagyon kívánatos lenne, de nem elengedhetetlenül szükséges." Az illetékes szerint "bonyolítaná a dolgokat", ha nem sikerülne egyezségre jutni a bővítéshez szükséges reformokról intézkedő tervezetről, de "az élet ebben az esetben is menne tovább". Hozzátette: már a 2000-ben elfogadott Nizzai Szerződés megteremtette azokat a kereteket, amelyek közöt a 25 tagúra bővülő unió működhet.

Veszélyben a brit érdekek?

A brit lapok szerint a kormány attól tart, hogy a soros olasz elnökség által a hétvégi külügyminiszteri értekezlet elé terjesztendő kompromisszumos tervezet megkérdőjelezi a brit kikötéseket. London ragaszkodik ahhoz, hogy adóügyekben fennmaradjon az egyhangú döntéshozatal a vétó lehetőségével, és nem fogad el olyan uniós védelmi kezdeményezést, amely a NATO-tól független védelmi kapacitást építene ki. Emellett csak azzal a feltétellel támogatja a közös uniós külügyminiszter posztjának létrehozását, ha a tisztség viselője az egyes kormányoknak, és nem közvetlenül a brüsszeli bizottságnak lesz felelős.

Nagy-Britanniában az elmúlt hetekben felmerült az az aggály is, hogy az alkotmánytervezet energiaellátási vészhelyzetekre kidolgozott cikkelye az északi-tengeri brit olajkincs feletti ellenőrzést veszélyeztetheti, amelyek jelenleg az unió teljes olajtermelésének 90 százalékát adják.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!