Piroska
-10 °C
1 °C

Tizennégy milliárd euróval kevesebbet ajánlanak az új tagállamoknak a britek

A brit elnökség 846,8 milliárd eurós költségvetést javasolt hétfőn este az Európai Unió következő pénzügyi időszakára. London 8 milliárd eurónyi visszatérítésről mond le, a fő csökkentések az új tagállamokat érintik, de Magyarország még így is 22 milliárd euró felzárkóztatási támogatást kap hét év alatt.
A brit elnökség hétfőn este hozta nyilvánosságra régóta várt javaslatait az Európai Unió 2007-2013-as finanszírozására. A hivatalos javaslat, amiből az elmúlt másfél hét során néhány információ már kiszivárgott, 846,8 milliárd eurós kiadási oldalt javasol a következő pénzügyi időszakra, ami mintegy 25 milliárddal kevesebb, mint a júniusi, bukott luxemburgi javaslat és 78 milliárddal kevesebb, mint az Európai Bizottság eredeti, 2004-es javaslata.

A csökkentést a britek úgy érnék el, hogy 14 milliárd euróval kevesebbet juttatnának az új tagállamoknak a felzárkóztatási alapokból, 7 milliárddal kevesebbet a régi tagoknak vidékfejlesztésre, 2 milliárddal kevesebbet Romániának és Bulgáriának, 1 milliárddal kevesebbet adminisztrációs célokra és 740 millióval kevesebbet belső politikákra. Magyarország így is 22 milliárd eurót kap, vagyis 5500 milliárd - 5,5 billió - forintot 2007 és 2013 között (nem számítva a mezőgazdasági támogatásokat és más, kisebb programokat). A javaslatot ismertető Jack Straw brit külügyminiszter szerint az új tagállamokra költött uniós pénz így kétszerese lesz annak, amit az amerikaiak Nyugat-Európára költöttek a Marshall-terv keretein belül a háború után.

Mindenesetre a pénz így is jóval kevesebb, mint amit az Európai Bizottság egyedül javasolt, és a csökkentések főleg az új tagállamokat illeti. A keserű pirulát a britek úgy próbálják megédesíteni, hogy könnyítenek a pénz elköltésének szabályain. Az úgynevezett n+2-es szabályt - aminek értelmében ha nem sikerül az első két évben elkölteni egy projektre kiutalt pénzt, akkor a pénz visszavándorol a központi költségvetésbe - 2010-ig n+3-ra változtatják, lehetővé teszik az önkormányzatoknak, hogy a vissza nem igényelhető áfát költségként elszámolhassák az uniós projektek után, a társfinanszírozást a legfontosabb felzárkóztatási alapban 20 százalékról 15 százalékra csökkentik, valamint megengedik, hogy ebből az alapból lakóházakra is költsenek (a kelet-európaiak kulcskövetelése).

A britek azt is bevállalták, hogy lemondanak hírhedt költségvetési visszatérítésük egy részéről, mintegy 8 milliárd euróról 2007 és 2013 közt. A bővítés miatt azonban még így is vagy 40 százalékkal nő abszolút értékben a brit rebatt éves szinten, 5 milliárd euróról mintegy 7 milliárd euróra. A visszatérítést a britek azért kapják, mert mezőgazdaságuk és költségvetési hozzájárulásuk szerkezete eltér a legtöbb kontinentális államétól, ezért hozzájárulásuk normális esetben aránytalanul nagy volna. Jack Straw most is leszögezte, hogy a közös agrárpolitika alapvető reformja nélkül a visszatérítés sem változhat alapvetően.

A javaslat másik kulcseleme, hogy az egész hétéves költségvetést 2009-ben felülvizsgálják. A britek abban reménykednek, hogy a javaslat mindenki számára elfogadható: a kelet-európaiaknak azért, mert a kevesebb pénzt könnyebb szabályokkal ellensúlyozzák, valamint nekik mindenképpen szükséges a megegyezés és még a rossz megállapodás is jobb, mint a semmilyen; a nettó befizetőknek pedig azért, mert a kisebb büdzsé kevesebb befizetést jelent - becslések szerint Németország mintegy 2 milliárd eurót spórolna így meg, Hollandia és Svédország (akik júniusban vétóztak) pedig 100-250 millió eurót.

Az első reakció mindenesetre nem túl kedvező: José Manuel Barroso európai bizottsági elnök elfogadhatatlannak nevezte a költségvetést, mondván az nem fair az újakkal szemben, és túlságosan kevés költekezést tervez be az Európa előtt álló feladatokhoz képest. A brit javaslatokat formálisan szerdán tárgyalják meg elõször az uniós külügyminiszterek Brüsszelben. Döntést a december 15-16-i brüsszeli csúcstalálkozón kell hozniuk a miniszterelnököknek és államfõknek.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.