Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

A britek továbbra is ragaszkodnak az útlevélhez

2004.05.03. 14:46
A brit munkaszüneti nap miatt egyelőre kideríthetetlen, hogy az Angliába utazó új EU-s állampolgárok a konzulátus közleményéhez tartsák magukat, amely szerint személyi igazolvánnyal is beléphetnek Nagy Britanniába, vagy a brit Belügyminisztérium előírásaihoz, amely szerint útlevélre továbbra is szükség van a belépéshez. A hétvégén mindenesetre "felsőbb szintű" egyeztetésre volt szükség, hogy ne fordítsanak a határról vissza szlovák és cseh állampolgárokat, akik személyi igazolvánnyal vágtak neki az útnak, írja a Sun.
Brit sajtójelentés szerint zűrzavart okozott a brit határátkelőknél, hogy az új EU-tagállamok polgárai országaik londoni nagykövetségétől úgy értesültek: személyi igazolvánnyal is beléphetnek brit területre. A The Sun, a világ legnagyobb bulvárlapja, amely hétfőn az új EU-országokból előző nap érkezett "bevándorlókról" közölt riportot, azt írta: indulatos jelenetek zajlottak le már a csatorna calais-i oldalán, mert a brit bevándorlási hivatalnak a francia oldalra telepített beléptető tisztjei nem akarták beengedni a csak személyi igazolványaikkal utazó kelet-európaiakat.

Igen fenyegetően léptek fel

A lap megszólaltatott egy Nagy-Britanniában élő francia állampolgárt, aki egy cseh busszal utazott vissza Prágából Londonba, és aki elmondta: a busz cseh és szlovák utasai "igen fenyegetően léptek fel" a brit beléptető személyzet tagjaival szemben, akik nem akarták őket beengedni útlevél nélkül. A kelet-európai beutazók azt mondták: követségeik tájékoztatása szerint Nagy-Britanniába az új tagállamokból a csatlakozás után személyi igazolvánnyal is be lehet lépni.

A beszámoló szerint a brit bevándorlási hivatal tisztségviselői "némi magasabb szintű egyeztetés után" végül beengedték az útlevél nélküli utazókat, de a lapnak a hivatal egy név nélkül idézett alkalmazottja azt mondta: "egyértelműen nem felel meg a valóságnak az", hogy Nagy-Britanniába személyi igazolvánnyal is be lehet utazni. A brit belügyminisztérium ügyeletes szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a brit határokon kötelező az útlevél felmutatása.

Egymásnak mondanak ellent

Arra a kérdésre, hogy ez az új EU-tagállamok polgáraira is vonatkozik-e, az illetékes kijelentette: a régi és az új EU-tagállamokból érkezők egyaránt útlevéllel léphetnek csak be brit területre, "ugyanúgy, mint azok, akik például Pakisztánból érkeznek". A londoni magyar diplomáciai képviselet által kiadott tájékoztatóban - hasonlóan a többi új tagállam követségeinek tájékoztatójához - is az szerepel ugyanakkor, hogy Nagy-Britanniába az EU-állampolgárok útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal léphetnek be.

A hétfői nagy-britanniai munkaszüneti napon a londoni magyar konzulátus zárva tartott, így nem volt elérhető a helyzet tisztázása végett. Nagy-Britannia nem részese az uniós belső határellenőrzést felszámoló schengeni egyezménynek, és határátkelőin minden belépőt ellenőriz. Az EU-tagállamokból érkezők mindazonáltal külön folyosón léphetnek be, és - jóllehet útiokmányaikat fel kell mutatniuk - őket nem vetik alá részletes kihallgatásnak a beutazás céljáról, ahogy azt az unión kívülről jövő utasokkal teszik.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.