Piroska
-10 °C
1 °C

To be or not to be -­ 2013-ig mégis lesz brit euró?

2003.12.10. 10:03
Bár a britek nagyobb része ellenzi Nagy-Britannia csatlakozását az eurózónához, a lakosság többségének mégis az a meggyőződése, hogy az euró egy évtizeden belül felváltja az országban a fontot.
Közvélemény-kutatási adatok szerint 2002-ben a lakosság 58 százaléka foglalt állást az euró bevezetése ellen, s az egy évvel korábban, 2001-ben rögzített helyzethez képest csupán 5 százalékponttal, 35 százalékra emelkedett azoknak a száma, akik az egységes valuta bevezetése mellett voksoltak volna.

Mindazonáltal az eurót ellenzők 81 százaléka úgy véli, hogy Nagy-Britannia a következő tíz év során bevezeti az eurót. Az egységes európai valutát támogatók között ez az arány megközelíti a 100 százalékot.

A pártok szavazótábora sem akarja

Nagy Britanniában 1996 óta csökkent az EU támogatottsága, a lakosságnak valamivel több mint a fele az EU befolyásának visszaszorítását szeretné. Bár az euró ellenzői nagyobbrészt igen tájékozatlanok az egységes valutát illetően, érdekes, hogy a tájékozottabbak 43 százaléka is ellenzi közös pénz bevezetését.

A politikai palettát vizsgálva szintén nehéz elképzelni a brit euró diadalútját: a folyamatosan Európa-pártivá váló Munkáspárt szavazótáborának 49 százaléka ellenzi az euró bevezetését, a szabaddemokraták szavazói körében az euró ellenzőinek aránya 52 százalékra tehető.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.