Judit
3 °C
6 °C

Kétszeresen kapják vissza a befizetéseket a csatlakozók

2004.04.29. 16:10
Jól járnak az uniós csatlakozással az új tagállamok tagságuk első teljes évében. Az EU jövő évi költségvetés-tervezete szerint a csatlakozók 5,5 milliárd eurós befizetéssel szemben 11,8 milliárd eurós támogatáshoz juthatnak a költségvetés terhére. Jut pénz mezőgazdaságra, vidékfejlesztésre és határépítésekre is.
Nagyjából kétszer annyi pénzt hívhatnak le az unió költségvetéséből az újonnan csatlakozó országok 2005-ben, mint amennyit befizettek - derült ki az EU szerdán bemutatott 2005-ös költségvetési tervéből. Szinte biztos, hogy egyik csatlakozó sem lesz nettó befizető, hiszen 5,35 milliárd eurós befizetésükre 10,3 milliárd eurót hívhatnak le a költségvetés terhére, amihez még körülbelül 1,5 milliárd euró előcsatlakozási segély is hozzáadódik.

A költségvetés tervét szerdán mutatta be Michaele Schreyer biztos. Az év végéig még várhatóan módosuló terv 109,5 milliárd euró kiadással számol jövőre, ez a 25 tagállam bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1,03 százaléka. Ez az összeg 4,7 milliárd euróval kevesebb annál, amit a többéves pénzügyi keret maximálisan megenged.

A tényleges kiadások 2005-re javasolt szintje 9,7 milliárddal haladja meg a 2004-es értéket. A növekedés alapvetően három okra vezethető vissza: az új tagállamok felvételének költségei plusz 3,9 milliárd euró, a közös agrárpolitika reformja plusz 1,3 milliárd euró, a strukturális alapok fokozott mértékű felhasználása pedig plusz 2,7 milliárd euró többletkiadást feltételez. Az Európai Bizottság szerint e három tétel teszi a növekedés több mint 80 százalékát. A kötelezettségvállalások 5,2 százalékkal 117,2 millió euróra nőnek.

A 25 tagú EU agrárkiadásai jövőre 50,7 milliárd euróra emelkednek, ami 4,42 milliárdos növekedést jelent 2004-hez képest. A megnövekedett költségek elsősorban a bővítésnek (2,1 milliárd euró), a közös agrárpolitika reformjának (plusz 1,3 milliárd euró), továbbá az euró és a dollár közötti árfolyam változásának köszönhetők. Egyedül az euró dollárral szembeni magas árfolyama miatt 240 millió euróval növelni kell az exporttámogatásra elkülönített keretet. A tíz csatlakozó összesen 3,6 milliárd eurónyi mezőgazdasági pénzre számíthat, ebből 1,9 milliárdot vidékfejlesztésre fordíthatnak majd.

A strukturális alapoknál 3,3 százalékkal emelkedik majd a pénzügyi kötelezettségvállalás szintje: a 42,4 milliárd euróból 7,7 milliárdot az új tagállamok számlájára utalnak majd. A 2005-ben a strukturális alapokból ténylegesen kifizetendő összeg 35,4 milliárd euró lesz, 14,8 százalékkal több, mint idén. A növekedés elsősorban annak tudható be, hogy az új tagállamokra fordított kiadások megkétszereződnek. A kohéziós alap kiadásai ugyanakkor viszonylag alacsonyabb szinten lesznek mind az új, mind a régi tagállamokban. Ez egyrészt a 2002 végi koppenhágai alku eredményét tükrözi, másfelől Írország jövőre elveszíti kohéziós alapokra való jogosultságát.

Az új tagállamok mintegy 600 millió eurót kapnak majd belső politikák címén, amit többek között a külső határok megerősítésére létrehívott Schengen-alap, az átmeneti intézményépítési keret és a litvániai és a szlovákiai atomerőművek (Ignalina és Bohunice) leszerelése "tölt ki". A 25-ök tekintetében a kifizetések szintjén egyébként csak 2,8 százalékos lesz a növekedés a belső politikák fejezetnél. Az Európai Unió jövőre alig valamivel több pénzt fordít majd külső segélyezésre, mint idén (kb. 5,2 milliárd euró). Michaele Schreyer elmondta, hogy 2005-ben az EU állampolgáronként 1 euró 10 centet költ majd bel- és igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos célokra, ami a dolog jelentőségéhez képest meglehetősen bagatell összeg.

Az előcsatlakozási támogatások, ha csökkenő mértékben is, de még jövőre is járnak a most belépő 10 országnak. Összegszerűen 1,538 milliárd eurót fognak nekik e címen kifizetni jövőre. Ezzel párhuzamosan Románia és Bulgária része is nőni fog (jövőre 1,55 milliárd euróra emelkedik) és Törökországnak is 300 millió euró áll majd a rendelkezésére a 2005-ös előcsatlakozási alapokból. A 2000-2006-os pénzügyi keretben eredetileg 2005-re szánt előcsatlakozási pénzből még így is megmarad 1,6 milliárd euró, az EU-nak tehát lesz kerete arra, hogy a törökök lakta Észak-Ciprusnak pénzt ajánljon.

Az uniós intézmények adminisztratív kiadásai csak 6,3 milliárddal (3,9 százalékkal) nőnek 2004-hez képest. A Bizottság a bővítés okán középtávon 700 új tisztviselői állást létesítését tervezi, az új posztok felét a nyelvi (fordítói és tolmács) szolgálat kapná. A kormányok képviselőiből álló Tanács előreláthatólag júliusban foglalkozik első olvasatban a büdzsével, majd októberben az Európai Parlament is első olvasatban tárgyalja azt. A második olvasat időpontja november és december lesz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.