Natália
-3 °C
7 °C

Nőni fog a cigarettacsempészet

2003.12.23. 19:30
A világ egyik legnagyobb dohányipari cége, a JT International felszólította az Európai Bizottságot, hogy fokozza a cigarettacsempészet elleni küzdelmet. A csatlakozó országok jelentősen emelni fogják a dohánytermékeket sújtó adóterheket.
A JT International óriásvállalat ezzel egy befolyásos kutatóintézet, a Nemzetközi Adóügyi és Beruházási Központ (ITIC) minapi tanulmányára reagált: a dokumentum szerint az Európai Unió bővítésével óhatatlanul nőni fog a cigarettacsempészés a kontinensen.

Az EU-belépés miatt ugyanis a 10 tagország kénytelen lesz jelentősen növelni a dohánytermékeket sújtó adókat: Lengyelországban például már 1997 és 2000 között 20 százalékos volt ez az emelkedés. Márpedig a dohánytermékeken lévő adók már ma is kétszer nagyobbak a lengyeleknél, mint a szomszédos Ukrajnában, s ötször nagyobbak, mint Oroszországban.

Továbbmegy nyugat felé

E hatalmas különbség miatt a következő években a cigarettacsempészés robbanásszerű bővülése várható - s e cigaretták egy része Nyugat-Európába, s főként Nagy-Britanniába fog kerülni, hiszen jelenleg itt a legdrágábbak a dohánytermékek.

A Japan Tobacco leányvállalataként működő JT International szerint az Európai Unió nincs eléggé felkészülve erre a folyamatra, s épp itt az ideje, hogy a szektorban érintett vállalatok, illetve az Európai Bizottság egyesítsék erőfeszítéseiket a csempészés megakadályozására.

Belgium bekeményít

Az Európai Unión belül egyébként Belgium küzd a legnagyobb sikerrel a hamisított és csempészett cigaretták ellen: az idei év első felében 15 millió szál cigarettát vettek zár alá az Európai Unióban, s szinte a teljes mennyiséget a belga vámszervek vonták ki a forgalomból.

A belga vámszervek egyébként is nagyon hatékonyak: az Európai Unióban 2003 első felében több mint 50 millió hamisított terméket foglaltak le, s ebből 40 millió Belgiumban került zár alá. A hamisított termékek felét hagyományosan a dohányárúk teszik ki, ami mutatja, milyen méretű már ma is az Európai Unióba irányuló cigarettacsempészés.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!