Emőke
8 °C
19 °C

Nem született megállapodás Ciprus újraegyesítéséről

2004.03.31. 22:01
A törököknek biztosított extragaranciák ellenére sem szület megállapodás a ciprusi görögök és törökök között a sziget újraegyesítéséről. Az országot Kofi Annan tervei szerint egyesítik újra. Az ENSZ-főtitkár svájci típusú föderációs tervét Törökország támogatja.
Eredménytelenül zárultak a Ciprus újraegyesítéséről szóló négyoldalú tárgyalások, így Kofi Annan ENSZ-főtitkárra vár a feladat, hogy véglegesítse és előterjessze a kérdés rendezésének tervét - közölte szerda este egy török tisztviselő a svájci Bürgenstockban. A török küldöttség egy másik tagja ugyanakkor jelezte, Törökország és a török ciprióták készek elfogadni Annan béketervét.

"Mindenkinek megvolt az utolsó szava. A tárgyalásoknak és a diplomáciai egyezkedésnek vége" - mondta a neve elhallgatását kérő tisztviselő.

Kofi Annan közép-európai idő szerint este 10.30-ra találkozóra hívta a ciprusi görög és török közösség vezetőit - jelentette be egy ENSZ-szóvivő. Diplomáciai források szerint a találkozón az ENSZ-főtitkára előterjeszti végső tervét Ciprus újraegyesítésére.

Csak a fél ország csatlakozhat

Annan javaslatáról külön szavazás döntene a megosztott sziget két oldalán. Amennyiben bármelyik fél elutasítja a megállapodást, Ciprus a török országrész nélkül csatlakozik az EU-hoz.

Annan kilencezer oldalas javaslatában elismerte a ciprusi törökök legfőbb félelmét, miszerint a gazdaságilag jóval erősebb görögök "felvásárolják" a sziget török felét. Az ENSZ főtitkára a problémát az Észak-Ciprusról elüldözöttek visszatérésének korlátozásában látja.

Megengedhető korlátozás

A görögök szerint a korlátozás sérti az EU négy alapszabadságának egyikét, a polgárok szabad mozgását. A sziget egyesítéséről szóló dokumentumnak az eredeti megállapodás értelmében összhangban kell lennie az unió alaptörvényeivel. Romano Prodi szerint a mozgásszabadság ideiglenes korlátozása akár összhangba is hozható az EU alapelveivel.

"Gondosan együttműködtünk a jogi szakbizottsággal, az időlegesen bevezetett korlátozások nem igénylik a tagállamok parlamentjeinek hozzájárulását" - jelentette ki a BBC-nek.

Extragaranciák a szakadároknak

Annan terve, a kiszivárgott részletek szerint két, nagyjából független állam svájci típusú föderációjának képzeli el az egyesülő országot. Észak-Ciprusra csak a helyi török lakosság 18 százalékát meg nem haladó görög menekült térhetne vissza. Cserébe a szakadár országrész területét is csökkentenék, a sziget 36 százaléka helyett csak a huszonkilenc százaléka állna török fennhatóság alatt.

Ez utóbbi javaslat százhúszezer görög ciprióta hazatérését tenné lehetővé.

A görög ciprióták kárpótlási és tulajdon-visszaszerzési kérelmeit az északi országrész gazdasági felzárkózásáig korlátoznák.

A főtitkár extragaranciákat is ígért a török cipriótáknak, az országrész kapná a szenátusi helyek ötven százalékát, ráadásul csak török származású lehet észak-ciprusi szenátor. A terv korlátlan időre engedné a török hadsereg ciprusi jelenlétét is.

Puccs, megszállás

Ciprus harminc éve szakadt két részre, miután Törökország megszállta a sziget török többségű északi területeit, válaszul a szigetet Görögországhoz csatolni akarók puccsára. Az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot 1981-ben kiáltották ki, az államot egyedül Törökország ismerte el.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.