Piroska
-12 °C
-2 °C

Lemondott a cseh uniós biztosjelölt

2004.02.21. 11:48
A cseh európai uniós biztosjelölt Milos Kuzvart lemondásáért elsősorban Vladimír Spidla kormányfőt terheli a felelősség - állítják egybehangzóan a szombati prágai lapok.
"Milos Kuzvart lemondása elsősorban Spidla miniszterelnök nagy veresége. És nem ez az első a sorban. Az ok pedig mindig ugyanaz. Spidla gyönge jelölteket állít fontos tisztségekbe, hogy megfeleljen a Cseh Szociáldemokrata Párt egymással veszekedő két táborának. Ez a taktika ismételten csődöt mondott" - írja liberális Mladá Fronta Dnes. Spidla volt az, aki a párt egy részének és a koalíciós partnerek ellenkezése ellenére is keresztülvitte, hogy Kuzvart legyen a cseh uniós biztos. Tehát egyértelműen Spidla az, akit "Kuzvart jelöléséért és később kudarcáért a legnagyobb felelősség terhel".

Spidla hibája

A mostani kudarc súlyosabb, mint amilyen Spidlát és a szociáldemokrata pártot érte a tavalyi államfőválasztáson, amikor az elnöki tisztséget végül is Václav Klaus, az ellenzék jelöltje szerezte meg. Akkor Spidla még érvelhetett azzal, hogy a pártban nincs fegyelem, hogy a kulisszák mögött nagy üzletelés folyik. Most nem érvelhet semmi ilyesmivel. Mindkét kudarc oka egybevág: Spidla a rendkívül fontos tisztségbe egy másodosztályú személyiséget jelölt - szögezi le a lap.

A konzervatív Lidové Noviny szerint Spidla és Kuzvart mellett Cyril Svoboda külügyminiszter is vesztese a dolognak, mert még akkor is bírálta Kuzvartot, amikor - tisztségéből eredően - már szolidárisnak kellett volna vele lennie.

Általános a cseh lapok azon véleménye, hogy az ügy igen kellemetlen Csehország számára és sérti a nemzeti érdekeket. A kommentátorok szerint Kuzvart nem azért mondott le, mert nem érezte maga mögött a kormány támogatását, hanem egész egyszerűen azért, mert nem tud elég jól angolul, s valószínűleg rájött, hogy a brüsszeli követelményeknek így nem tud majd eleget tenni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!