Natália
-3 °C
7 °C

Taxisbotrány Dániában

2003.11.24. 09:36
Dániában egy teljesen ártatlannak tűnő mondat kavar mostanában óriási viharokat, mert a mögötte felsejlő ügy azt mutatja: a dánok között jelentős számban vannak idegenellenesek, kirekesztők.
"Egy taxit szeretnék magamnak és a kutyámnak" - ez egy teljesen hétköznapinak tűnő kijelentés. Azonban - mint egy dán napilap nyilvánosságra hozta - a koppenhágai taxistársaságok nagy részénél a fenti közlés sajátos értelmet nyert: ha valaki ezzel a mondattal telefonált hozzájuk, tudták, hogy az illető olyan taxit akar, amit nem külföldi bevándorló vezet.

Bevallották

A lap által megkérdezett kilenc taxiscégből öt kijelentette, hogy ha a kliens ezt kéri, ő hajlandó dán sofőr vezette taxit küldeni érte.

A baloldali szervezetek azonnal felháborodott tiltakozásba kezdtek, a koppenhágai önkormányzat egyes tagjai pedig bojkottot hirdettek a cégek ellen. S noha a dán kabinet nem éppen bevándorláspárti jellegéről ismert (nemrégiben jelentősen megszigorította az erre vonatkozó szabályokat), még a kormány integrációs minisztere, Bertil Haarder is leszögezte: nem lehet visszautasítani egy taxisofőrt csak azért, mert külföldi származású.

Visszakoznak

Az öt érintett taxiscégből négy most buzgón fogadkozik, hogy felülvizsgálják álláspontjukat. Az ötödik, egy kis, mindössze hat kocsit működtető, s az egyik elővárosban, Kögében fuvarozó vállalkozás viszont kitart az eddigi módszerek mellett. Tulajdonosa, Benny Larsen szerint ha valaki mindenáron dán születésű taxisofőrt akar, akkor nem a cég, hanem a megrendelő a rasszista - de a kérés teljesítését semmilyen jogszabály sem tiltja.

Mercedes vagy Opel?

Larsen váratlan segítőtársra is talált, méghozzá Köge szociáldemokrata polgármestere személyében: az illető a Le Monde című francia lap beszámolója szerint elmondta, hogy ha két taxi áll az út mentén, az egyik egy fehér, a másik meg egy fekete sofőrrel, akkor neki igenis joga van választani. "Végül is én fizetek, vagy nem? Ez olyan, mint amikor előnyben részesítem a Mercedest az Opellel szemben" - vonta meg a párhuzamot.

Pia Kjaersgaard, a szélsőjobboldali Dán Néppárt vezetője elégedetten szemléli a botrány terebélyesedését, s van is oka az örömre: az elmúlt hetekben 9,6 százalékról 12,3 százalékra nőtt pártja népszerűsége.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.