Judit
3 °C
6 °C

Megszűnhet a nemi diszkrimináció az európai biztosítóknál

2003.11.06. 10:53
A fiatal nők a statisztika szerint kevesebb balesetet okoznak Európában, mint a hasonló korú férfiak, s emiatt kisebb biztosítási összeget kell fizetniük autójuk után. A férfiak mélyebben nyúlnak a zsebükbe az életbiztosítások megkötésekor is, mert az elhalálozási ráta a dolgozó férfiak körében kétszer nagyobb, mint a nők esetében.
Az ilyen, és ehhez hasonló, szexuális alapú megkülönböztetésnek vetne véget Anna Diamantopoulou. Az EU szociális biztosa egy sor, a diszkriminációs gyakorlatot tiltó ajánlást terjeszt az EU tanácsa elé - egyes tagállamok és a biztosítási ipar ellenállása dacára.

Egyenlőségi direktíva

A Handelsblatt német napilap információi szerint Diamantopoulou "egyenlőségi direktíváját" az Európai Bizottság tagjai támogatják. A tervezet szerint a férfiakat és nőket minden termék és szolgáltatás tekintetében egyenlően kell kezelni. Az életbiztosítás fizetésekor egészségügyi kockázatokat és a várható élettartamot kellene a biztosítónak figyelembe venni, önmagában az ügyfél nemét nem szabad szempontnak tekinteni.

Tovább drágul a biztosítás?

A biztosítók erősen ellenzik az egyenlőségi direktívát. Szerintük a jelenlegi gyakorlat kapcsán szó sincs nemi megkülönböztetésről, csupán a biztosítási matematika szerint bánnak különböző nemű ügyfeleikkel másképp. Megítélésük szerint az új direktíva növelni fogja a biztosítási díjakat.

A javaslatot az EU Tanácsának kell elfogadnia, ám egy diplomata szerint a kérdés napirendre tűzéséig hosszú évek is eltelhetnek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.