Sára, Márió
-10 °C
-1 °C

Uniszex biztosítási tarifák a nemi diszkrimináció ellen

2003.12.03. 14:29
Az Európai Unió véget akar vetni a nők és férfiak megkülönböztetésének a hétköznapi üzleti életben. Az Európai Bizottság nemrég jóváhagyott törvényjavaslatának fő célja, hogy azonos biztosítási díjtételek, úgynevezett uniszex tarifák vonatkozzanak mindkét nembéliekre, és a bankügyleteknél is azonos jogokat élvezzenek a férfiak és a nők.
Anna Diamantopoulu, az Európai Bizottság szociális ügyekért felelős biztosa áttörésnek minősítette a törvényt a nemek egyenjogúsítása terén. Hevesen támadta a biztosítási szakmát, amely szerinte azért bírálja direktívát, mert az "tabukat dönt le."

Férfiak hátrányban

Ugyan a bank- és biztosítási ügyleteknél főleg nőket érte hátrányos megkülönböztetés, az irányelv a férfiakat is védi, mivel a biztos szerint tarthatatlan, hogy a fiatal férfiak magasabb tarifával köthetnek biztosítást az autójukra, mint a nők, illetve az, hogy a férfiak a nőknél öt évvel később jogosultak szociális lakásra.

Hazudik a statisztika

Diamantopoulu szerint a magán nyugdíjbiztosítók által a nőkre kiszabott magasabb díjtételek sem igazolhatók azzal, hogy a nők átlagosan tovább élnek, mint a férfiak. Szerinte semmi bizonyíték nincs arra, hogy a nők biológiai okból élnek tovább, mivel mindkét nem képviselőinek 86 százaléka nagyjából ugyanabban a korban halálozik el.

A várható élettartamot nem csak a nemi hovatartozás, hanem az életmód, a táplálkozás, a lakhely és a foglalkozás is döntően meghatározza, és ha ezeket a körülményeket figyelmen hagyják a számításoknál, akkor a nők átlagosan csak két évvel élnek tovább a férfiaknál. Ráadásul sok biztosítótársaság elavult élettartam-táblázatokat alkalmaz, amelyek nem jelzik, hogy a nemek várható élettartama közötti különbség fokozatosan csökken. A biztos szerint ezért megengedhetetlen a nemek szerini megkülönböztetés az életbiztosításoknál.

A nőknek akár egyharmaddal magasabb díjtételeket kell fizetniük a magán egészségügyi ellátásban a szülési költségek miatt, ami a biztos szerint egyrészt diszkriminálja a szülő nőket, másrészt ahhoz a férfiaknak is kőkeményen "közük van". Az állami egészségügyi ellátás ezzel szemben nem ismerti a nemek szerinti megkülönböztetést ezen a téren.

A bankok nem bíznak a nőkben

A bankügyletek során is sok esetben "gyengébb nemként" kezelik a nőket - mutatott rá Diamantopoulu. Várandós nőktől megtagadják a jelzálogot, részmunkaidőben dolgozók csak kevesebb hitelhez juthatnak, és gyakrabban követelik meg a nőktől kezes vagy zálog felmutatását.

Az egyéb szolgáltatások terén is egyenlő elbánást írna elő az unió, például kötelezővé tennék az azonos belépődíjak alkalmazását.

Az új jogszabály értelmében egységesen ugyanazok a játékszabályok lesznek érvényben a vállalatok számára is. Egyes tagállamok azért várták az uniós direktívát, mert attól féltek, hogy ha egyedül lépnek fel a nemi diszkrimináció ellen, akkor gazdasági versenyképességük hátrányba kerül a többi tagállammal szemben.

Az egyenlőség határai

Azt viszont nem tiltanák meg, hogy bizonyos szolgáltatásokat csak az egyik nemnek kínáljanak, maradhatnak például a csak női vagy csak férfi napok a szaunákban, és a fodrásznál is megmarad a különbség a hajvágási tarifákban. Kikerültek a javaslat hatálya alól a nőket kitiltó magán férfiklubok is, mivel Brüsszel belátta: lehetetlen rávenni például Nagy-Britanniát, hogy feladja a férfiuralom ilyen bástyáit, amelyek ugyanúgy hozzátartoznak a brit tradíciókhoz, mint a fogadóirodák vagy az ebfuttató versenyek.

Az unió nem tud fellépni a nők szexista és diszkriminatív ábrázolása ellen sem a médiában és a reklámokban. Mint azt a szociális ügyek biztosa elmondta, ehhez hiányzik a jogalap és a politikai szándék is, és a "sok közhely és előítélet" ellenére "a társadalmi beállítottságot nem lehet egyik napról a másikra törvényi úton megváltoztatni."

Az EU szociális ügyekért felelős biztosai várhatóan jövőre vitatják meg a Bizottság egyenjogúsítási javaslatait, és a Reuters szerint 2005-re fogadhatja el az EU az üzleti emancipációt. Ettől számítva két éven belül lépne életbe a nemi diszkrimináció tilalma a bankszektorban, és hat éves átmenet után a biztosítási piacon. Mint azt Diamantopoulu elmondta, az unió csak minimális normákat írna elő, az egyes tagországok szigorúbb szabályokat is alkalmazhatnak.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!