Mária
-7 °C
3 °C

Veszélyben a holland egy és két eurócentes

2003.11.03. 10:31
Kapcsolódó cikkek (1)
Holland kereskedők azt tervezik, hogy kivonják a forgalomból az egy és két eurócentest, s az árakat ötcentes végződésűre kerekítik fel, illetve le. Az intézkedés állítólag évente 30 millió euró megtakarítást generál, sokan viszont az árak ily módon történő növelésétől tartanak.
A holland kereskedelemben - egyelőre próbaidőszakra - kiiktatják az egy és két eurócenteseket. Az árak ötcentes végződésűre alakítását még csak a nagy holland bevásárlóközpontokban vezetik be, de ha a próbaidőszak sikeresnek bizonyul a többi kereskedő is átáll az új rendszerre.

Az árak ötcentes végződésűre kerekítése a számítások szerint évente 30 millió eurós megtakarítást jelent a kereskedőknek pusztán azáltal, hogy a pénztárosoknak nem kell majd idejüket az aprópénzek keresgélésével tölteni, s a sorok gyorsabban haladhatnak.

Fel is, le is

A Consumentenbond fogyasztóvédelmi szervezet ugyanakkor kifogásokat fogalmazott meg a tervvel kapcsolatban. "A fogyasztók már eleve azt hiszik, hogy minden drágább lett az euró bevezetése óta. Az árak felkerekítése csak megerősíti ezt a hiedelmet" - nyilatkozta a szervezet szóvivője. Az átalakítás hívei visszautasítják a kifogásokat, mondván, hogy az árakat egyenlő mértékben fogják fel- és lekerekíteni.

Finn példa

A hollandok már az euró 2002-es bevezetésekor bírálták, hogy az euró váltópénzéből egy- és kétcentes is létezik. Az átállás előtt a legkisebb holland gulden-pénzérme az ötcentes volt, az egycentestől már 1983-ban megszabadultak.

Mint ismeretes Finnország már hivatalosan is végrehajtotta a mostani belga tervet: az euróra való áttérés után bevonták a forgalomból az egy- és kétcenteseket, amelyek azóta csak a komplett érmesor tagjaiként, numizmatikusoknak összeállított csomagokban láthatók.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.