Auguszta
5 °C
22 °C

Liechtenstein nem akadékoskodik tovább

2003.11.12. 14:41
Hosszas huzavona után kedden Liechtenstein, Norvégia és Izland aláírta az Európai Gazdasági Térséget (EGT) az Európai Unióhoz jövőre csatlakozó tíz országgal kibővítő szerződést. Még mindíg nem sikerült azonban megoldani a Liechtenstein, Csehország és Szlovákia közötti vitás kérdést, amely egy hónappal ezelőtt megakadályozta az aláírást.
Az EGT-nek jelenleg a 15 EU-tagállam mellett Norvégia, Izland és Liechtenstein a tagja, de az unió bővítésével egyidejűleg bekerülnek ebbe a térségbe az új tagállamok is. Ennek értelmében a csatlakozók is élhetnek az unión kívüli három EGT-tagország területén az EU egységes belső piaca által kínált előnyökkel, mivel a térségben a mezőgazdaságot és a halászatot kivéve ezek érvényesülnek. Ráadásul ez a három ország a szerződés értelmében multilaterális alapon, Norvégia pedig kétoldalú szinten is támogatást nyújt majd a 10 új EU-tagnak, amelyekből Magyarország a 2004 május elsejével kezdődő öt éves időszakban összesen 135 millió euró, azaz évi 27 millió euró támogatásra jogosult.

Történelmi sérelmek

Az EGT bővítési egyezmény aláírása
Fotó: EPA/Arno Balzarini
Az EGT bővítési egyezményét kedden látta el kézjegyével a három ország külügyminisztere Liechtenstein fővárosában, Vaduzban. Az aláírásra annak ellenére került sor, hogy időközben nem oldódott meg az a vita, amely a hercegséget Csehországgal és Szlovákiával szembeállította, és ami miatt az október közepére tervezett eredeti csatlakozási ceremónia az utolsó pillanatban elmaradt.

Liechtenstein ugyanis jogtalannak tartja, hogy a II. világháborút követő Benes-dekrétumok alapján elkobozták állampolgárainak csehszlovákiai javait, egy kalap alá véve őket a németekkel és az osztrákokkal. Liechtenstein arra hivatkozik, hogy 200 éve önálló állam, s mindkét világháborúban semleges volt, ezért az elkobzott javak visszaadását követeli. A tét nem kicsi: alapvetően olyan ingatlanokról van szó, amelyek a liechtensteini hercegi család birtokában voltak, s amelyek területe Csehországban és Szlovákiában meghaladja a 700 négyzetkilométert - ez négyszerese az egész hercegség területének.

Mellékletbe a vitával

A csatlakozási szerződéshez ezért most olyan mellékleteket csatoltak, amelyek ismertetik a szembenálló felek álláspontját. A liechtensteini kormány szóvívője közölte: folytatják a megbeszéléseket Prágával és Pozsonnyal abban a reményben, hogy néhány hónapon belül közös álláspontra juthatnak.

Azt, hogy a vitát megkerülve végül megszületett az EGT bővítéséről a megállapodás, elégedetten nyugtázta mind az Európai Bizottság, mind a Ernst Walch liechtensteini külügyminiszter. Mint mondta, olyan lépésről van szó, amely megerősíti Liechtenstein európai kapcsolatrendszerét és az egész ország hasznot húz a bővülést követő gazdasági fellendülésből. A most aláírt megállapodás az uniós csatlakozási szerződéssel egyidejűleg, 2004. május elsején lép életbe.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.