Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Korrupciós paranoia: célpontban az uniós információs pontok

2003.11.03. 15:53
Felháborodást keltett az Európai Unió több tagállamában, hogy az Európai Bizottság nem akarja tovább finanszírozni az uniós információs pontok működtetését a jelenlegi tagállamokban. Az indok: nem biztonságos az erre kiutalt pénzek útja.
Az Európai Bizottság az Info-Points Europe (IPE) hálózaton belül több, mint 270 információs irodát működtet az EU jelenlegi tagállamaiban, amelyek évente 20000 eurós támogatást kaptak költségeik fedezésére. A múlt hónapban azonban úgy döntött a testület, hogy ez az összeg jövő januártól nem folyósítható tovább, és erről levélben értesítette az érintetteket.

Lenyúlható?

A döntést a Financial Times szerint azzal indokolja a Bizottság, hogy a közvetlen támogatás folyósítása nem biztonságos és nem is szabályos. A legújabb uniós pénzügyi rendelkezések ugyanis tiltják, hogy a közösség általános költségek fedezésére utaljon ki támogatást: azt csak konkrét projektekre lehet megpályázni.

Mint egy uniós tisztviselő a brit pénzügyi napilapnak elmondta, az információs irodák némelyike már tizenöt éve feltétel nélkül kapja a támogatást. A Financial Times értékelése szerint részben az Eurostat-ügy hozadéka a döntés, a Bizottság ugyanis nem szeretné, hogy még egyszer ehhez hasonló visszaélések fordulnának elő a közösség pénzeivel.

Rossz döntés a lehető legrosszabbkor

Több európai politikus viszont felháborodott a döntésen. Az EU Observer internetes portál szerint Joschka Fisher német külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a Bizottságnak át kellene gondolni a dolgot, mert "nevetséges" elképzelés, hogy pont 2004-től szüntessék meg a támogatást, amikor 25 tagúra bővül a közösség, elfogadják az új alkotmányt és európai parlamenti választások lesznek, ami miatt az eddigieknél is nagyobb szükség lenne az uniós tájékoztatásra. Ezért azzal a kéréssel fordult Antonia Vitorinohoz, a döntésért felelős európai biztoshoz, hogy a központok érdekében rugalmasabban alkalmazzák az unió pénzügyi rendelkezéseit.

Noelle Lenoir, Franciaország uniós ügyekért felelős minisztere szerint a döntés nagyon "ügyetlen" próbálkozás a probléma megoldására. Az EU Observer szerint ő főleg azt kifogásolta, hogy pont egy olyan időszakban hoz ilyen rendelkezést a Bizottság, amikor egyébként is sokan kritizálják a pénzügyek átláthatóságának hiánya miatt.

Azt, hogy a jövőben hogyan finanszírozzák az EIP-hálózathoz tartozó információs pontokat, szerdai ülésén vitatja meg a Bizottság.

Magyarország: a helyzet változatlan

Az IPE-hálózathoz tartozó magyarországi információs pontokat nem érinti a finanszírozással kapcsolatos vita, mivel azok nem részesülnek közvetlen bizottsági támogatásban. Mint azt az Index megkeresésére Galambos Judit, a Külügyminisztérium EIP-referense elmondta, ezeket nálunk a minisztérium támogatásával hozták létre és működtetik az önkormányzatok, és ez az uniós csatlakozás után sem változik meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!