Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Agyelszívássá válhat a csatlakozás utáni vándorláshullám

2004.04.03. 17:50
Az uniós bővítés utáni kelet-európai bevándorlás lehetséges hatásait vizsgálta két gazdaságkutató. Szerintük az aggodalmak ellenére a bérek növekedéséhez is nagyban hozájárul majd a képzett kelet-európai munkaerő megjelenése a nyugat-európai munkaerőpiacon.
Csak hasznukra válhat a nyugat-európai országoknak, ha megnyitják határaikat a képzett bevándorlók előtt - idéz egy friss közgazdasági kutatást a BBC cikke. Helena Marques és Hugh Metcalf április elején közzétett tanulmányukban az uniós bővítéssel járó kelet-európai bevándorláshullám lehetséges hatásait vették szemügyre. Eredményeik alapján állítják, hogy a fizetések emelkedni fognak, nem pedig zuhanni, ahogy attól sokan tartanak. Figyelmeztetnek viszont arra is, hogy Európa déli államai vesztesként kerülhetnek ki az új szituációból.

Életszínvonal növekedés

A tanulmány fő megállapítása - miszerint a képzett bevándorlók számának növekedése életszínvonal növekedéshez vezet - szöges ellentétben áll a legtöbb politikus és néhány közgazdász vélekedésével. A legtöbb tehetős országban nem ellenzik a politikusok a szabadabb munkaerőbeáramlást néhány kulcsfontosságú szektorba, így támogatják például az egészségügy vagy az oktatás feltöltését képzett külföldi munkaerővel. De többnyire ellenzik a korlátozások nélküli bevándorlási politikát, attól tartva, hogy az olcsó munkavállalók kiszorítják "bennszülött" társaikat a munkaerőpiacról.

Rövidlátó politizálásnak tartja a két kutató ezeket a nézeteket, az általuk alkotott modell szerint ugyanis a nagyobb létszámú képzett dolgozók jótékony hatással lesznek azokra a "kifinomult ágazatokra", amik Európa vezető államainak gazdagságát termelik. A nagyvállalatok valószínűbben fektetnek be olyan országokba, ahol "túltermelés" folyik az egyetemeken, mivel ezek a cégek - leginkább gyógyszeriparban, a telekommunikáció és az információs technológia területén - nagyban függnek a humán tőkétől. Összességében az átlagbérek akár 5,6 százalékkal is emelkedhetnek Nyugat-Európában, amennyiben feloldanak minden bevándorlásra vonatkozó korlátozást.

A dél vesztes lehet

Ugyanakkor negatív hatással lehet a dél-európai államokra a migrációs hullám - teszik hozzá a kutatók. A spanyol, az olasz és a görög ipar egyre kisebb értékű, hemzsegnek az olyan vállalatok, amik inkább a költségek csökkentésére koncentrálnak a minőségi munkaerő alkalmazása helyett. A jólképzett munkavállalók megjelenése nem lesz előnyös a honos cégeknek, ráadásul egyidejűleg a helyi tanult munkavállalók szintén felkerekedhetnek követve nyugatra tartó keleti társaikat. A jelenség miatt akár 8,7 százalékkal is csökkenhetnek az átlagbérek - állítják a kutatók. Ezért a bővítés utáni uniós bevándorlási politika fő célja a déli államok gazdaságának megerősítése kellene legyen, ahelyett hogy különféle korlátozásokat vezetnek be a munkaerőbeáramlás szabályozására.

A kutatásnak még korántsincs vége: mint a legtöbb közgazdasági modell ez is meglehetősen leegyszerűsített, csak az új kelet-európai tagállamokból tételez fel bevándorlást, és csak a jól képzett - azaz diplomás - munkaerőre koncentrál, eltekint a nagytömegű képzetlen bevándorlóktól, akik miatt a kormányok leginkább aggódnak. A politikusok szerint ugyanis igaz, hogy az alacsony végzettségű, vagy képzetlen munkavállalók betölthetik az alacsony presztizsű, nem túl jól jövedelmező munkahelyeket, azonban a Marques-Metcalf kutatópáros modelljével ellentétben szerintük nem feltétlenül lesz jó hatással a gazdasági növekedésre a képzetlen tömegek beáramlása, inkább csak az állami kiadásokat növelik majd.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.