Auguszta
5 °C
22 °C

Elfogadta az Országgyűlés az EP-választási törvényt

2003.12.15. 18:54
Az Országgyűlés hétfőn elsöprő többséggel elfogadta az Európai Parlament tagjainak megválasztásáról szóló törvényt; jövő júniusban az Európai Parlament huszonnégy magyar képviselőjére pártlisták alapján szavazhatnak a választók.
Listát a bejegyzett pártok állíthatnak. A listaállításhoz legalább húszezer választópolgár aláírással hitelesített ajánlása szükséges.

Listás szavazás

A megszerezhető mandátumok száma megegyezik az Európai Parlamentben Magyarország számára fenntartott képviselői helyek számával. Mandátumot arról a listáról lehet szerezni, amelyre az összes leadott szavazat több mint öt százaléka jut.

A mandátumokat a listákra leadott szavazatok arányában osztják szét. A listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.

Igen a bővítésre

Az Országgyűlés hétfőn 353 igen szavazattal, egyhangúlag megerősítette az április 16-án Athénban 15 jelenlegi és 10 leendő tagállam vezetői által aláírt dokumentumot az Európai Unió kibővítéséről, amelynek értelmében Magyarország 2004. május 1-jén az Európai Unió tagja lesz.

A csatlakozási szerződést az unió jelenlegi 15 tagországa közül eddig Dánia, Németország, Portugália, Spanyolország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Ausztria, Belgium és Írország ratifikálta.

Orbán szavazott, de nem rögzítette a gép

Orbán Viktor - hétfői közlése szerint - igennel szavazott az uniós csatlakozással összefüggő előterjesztésre a parlamentben, de voksát nem rögzítette a szavazógép. A Fidesz elnöke, volt miniszterelnök az eset kapcsán az MTI-nek azt mondta: "nem túl nagyvonalú dolog", hogy a szocialisták megpróbálnak politikai tőkét kovácsolni az ügyből.

A Fiatal Baloldal szerint a Fidesz farizeus magatartást tanúsít az európai uniós csatlakozás kérdésben - mondta az MTI-nek Újhelyi István, hozzátéve, hogy az ellenzéki párt a vitában megkérdőjelezte a kormány elkötelezettségét a csatlakozás mellett, de a vitában és a szavazáson többen - köztük Orbán Viktor - nem vettek részt.

A parlament hivatalos információs rendszerén közölt lista szerint többen - köztük a Fidesz elnöke - nem szavaztak az Európai Unióhoz való csatlakozási szerződés megerősítésére irányuló határozati javaslatról hétfőn az Országgyűlésben.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.