Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

A kommunisták kiszorítására szólít az Európai Néppárt

2004.01.29. 10:48
Elhangzott a júniusi európai parlamenti választások első startlövése, méghozzá az Európai Néppárt (EPP) részéről. A jobboldali tömörülés szerdán egy határozattervezetben szólította fel azokat a politikusokat, akik valamely uniós intézményben akarnak posztot betölteni, hogy "hozzák nyilvánosságra szakmai és politikai szerepvállalásukat a volt [kelet-európai] kommunista államokban és tartózkodjanak az aktív uniós politizálástól abban az esetben, ha szerepet játszottak a rezsim elnyomó gépezetében".
A Néppárt határozattervezete, amelyet várhatóan a február 3-4-i pártkongresszus hagy jóvá, de amelyet már szerdán eljuttattak valamennyi parlamenti képviselőhöz, ideértve a csatlakozó államok megfigyelőit is, felszólítja a parlamenti politikai csoportokat, hogy a szeptembertől felálló új EP-ben ne fogadjanak soraik közé olyan személyeket, akik vezető szerepet töltöttek be a volt kommunista rendszerekben.

A két felszólítás több kelet-európai kormánypárt vezető személyiségét is érinti, például Magyarországon Medgyessy Péter miniszterelnököt. Medgyessy a magyar kormány vezetőjeként egyúttal uniós politikus is: az Unió legfelsőbb döntéshozó szervének, az Európai Tanácsnak a tagja. A párt által közzétett dokumentum természetesen senkire nézve nem kötelező.

A Fideszt is tagjai közt tudó jobboldali párttömörülés - amely a legnagyobb frakcióval rendelkezik az Európai Parlamentben és várakozások szerint a júniusi választásokat is megnyeri - azzal indokolja e keményhangú felszólítását, hogy "meg kell akadályozni a totalitárius kommunista rendszerek jövőbeli térnyerését". A tervezet szerint ugyanis a kommunista fenyegetés korántsem szűnt meg azáltal, hogy a kelet-európai rezsimek összeomlottak. "A fasizmus elleni harc bebizonyította, hogy egy rendszer szétverése nem jelenti az ideológia legyőzését is" - áll a Bruxinfo által megszerzett határozattervezetben.

A tervezet, amely tételesen felsorolja a kelet-európai kommunista rendszerek által elkövetett gazságokat - így gyilkosságokat, deportálásokat, politikai és emberi jogi visszaéléseket -, az említettek mellett arra is sürgeti az Európai Parlamentet és a tagállamokat, hogy hozzanak létre egy független törvényszéket és bizottságokat, amelyek összegyűjthetik és részletesen dokumentálhatják a kommunisták bűneit. A tervezet az összes, még titkosított dokumentumot is nyilvánosságra hozná. A Néppárt egyúttal felszólítja az Európai Uniót, hogy egy nyilatkozatban ítélje el a totalitárius kommunizmust, megemlékezésül jelöljön ki egy "áldozatok napját" és állítson fel egy emlékművet is.

Az Európai Parlament szocialista frakciójának egy magyar megfigyelő tagja felháborodottan reagált a határozattervezetre, amelyet egyértelműen belpolitikai indíttatásúként értékelt. Hegyi Gyula szerint "teljesen felháborító, hogy a [júniusi] európai parlamenti választást, ami a magyar társadalom ünnepe lehetne - hiszen arról szól, hogy másfél évtized után együtt jutunk be az Európai Unióba -, valakik arra használják fel, hogy ismét újrakezdjék a gyűlölködést és [a társadalom] politikai megosztását".

"Beszélgettünk nyugati [képviselő] kollégákkal: szerintük abszurd, hogy az Európai Néppárt megpróbálja megmondani a többi frakciónak, hogy a megválasztott képviselők közül kit vegyenek fel soraikba és kit nem. Mi sem szabjuk meg, hogy ki lehet a Néppárt tagja. Egyébként nem csak Kelet-Európának van múltja, hanem Nyugat-Európának is; de engem nem zavar, hogy a [spanyolországi] francóista utódpárt tagja a Néppártnak. Sőt, örülök neki, hogy ez a nagy politikai erő is demokratizálódott" - mondta Hegyi Gyula a Bruxinfónak. A szocialista képviselő azt is mondta, hogy az eset annyira felháborította, hogy azonnal nekiállt publicisztikát fogalmazni egy napilapnak.

Szerdán este még nem volt egyértelmű, hogy a tervezet, amely csak a február 3-4-i kongresszuson kapja meg a párt hivatalos jóváhagyását, hogyan juthatott el az összes európai parlamenti képviselőhöz.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.