Gyöngyi
2 °C
13 °C

Felhigított komcsizás

Némileg felvizezett formában kerül az Európai Néppárt kongresszusa elé az a határozattervezet, amely a volt kommunisták kiszorítására szólítana fel az Európai Unió intézményeiből, miután szerdán késő este a jobboldali pártszövetség egy bizottsága átfogalmazta a tervezet szövegét. A papír azonban továbbra is kizárná azokat a politikusokat az EU-intézményekből, akik a kommunista rezsim elnyomó gépezetének részét képezték.
Az Index birtokába került határozattervezet, amely várakozások szerint vita nélkül kerül jóváhagyásra a párt éves kongresszusán Brüsszelben, felszólít minden új tagállambeli politikust, aki az Unió intézményeiben kíván szerepet vállalni, hogy tárja fel szakmai és politikai múltját a volt rendszerben, és tartózkodjon a szerepvállalástól, amennyiben a kommunista rezsim elnyomó gépezetének részét képezte vagy emberiségellenes bűnökben vett részt.

A német, olasz, magyar és lett európai parlamenti képviselők illetve megfigyelők által jegyzett tervezetből ugyanakkor kimaradt az a pont, amely felszólítja az Európai Parlament politikai csoportjait (pártjait és frakcióit), hogy ne fogadjanak soraik közé olyan politikust, aki vezető szerepet töltött be a kommunizmus idején.

Ez a pont meglehetős felháborodást váltott ki egyes körökben, így Magyarországon, ahol például Kovács László külügyminiszter azt mondta, hogy elképzelhetetlen az, hogy egy politikai párt megmondja a többinek, milyen képviselőket fogad tagjai közé. Az EP-ben egyébként vannak aktív kommunista képviselők, például Görögországból.

Szerdán még nem volt egyértelmű, hogy a meglehetősen kemény hangú felszólítás túléli-e az újraszövegezést. Wilfred Martens néppárti elnök elismerte, hogy viták voltak az elnökségben és a kérdés érzékenysége miatt a papírt visszaküldték egy munkacsoport elé. A munkacsoport szerdán késő estig ülésezett, és az utolsó pillanatig találgatások voltak, hogy milyen formában hagyják jóvá a tervezetet. Tudható, hogy sokan ellenezték, például a spanyolok, akik az egészet rossz ötletnek tartották.

Az újraszövegezéssel megbízott munkacsoportban részt vett Surján László magyar európai parlamenti megfigyelő is. Surján az Indexnek azt mondta szerda este telefonon, hogy várakozása szerint a papír vita nélkül kerül jóváhagyásra a délutáni plenáris ülésen.

Martens és párt frakcióvezetője, Hans-Gert Pöttering azonban kiálltak a tervezet mellett a konferencia nyitó sajtótájékoztatóján. "Minden demokratikus erőnek támogatnia kellene ezt. Vajon azok az emberek, akik felelős posztot töltöttek be a kommunista rendszerek alatt, meg tudnak igazán változni?" - kérdezte Martens. A lett Liene Liepina, a tervezet egyik kiötlője - aki Németországba kitelepített szülők gyermeke -, azt mondta, hogy számára nem is annyira a kommunisták kiszorítása a fontos, mint inkább annak nyilvános kimondása, hogy ezek a rezsimek súlyos bűnöket követtek el, valamint az áldozatok emléke.

A tervezet sürgeti az Európai Parlamentet, hogy állítson fel bizottságokat, amelyek összegyűjtik és dokumentálják a kommunista rendszerek bűneit. A Néppárt nyilvánosságra hozná az összes, még titkosított dokumentumot is. Felszólítja továbbá az Európai Uniót, hogy állítson emlékművet a kommunisták áldozatainak és jelöljön ki egy emléknapot is. (Utóbbit két pontot Szájer József javasolta.)

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.