Beáta, Izolda, Lea
8 °C
20 °C

Nincs megegyezés az EP-képviselők választásáról

2003.11.04. 11:38
Nem fogadta el tegnap a parlament az európai parlamenti választásokat szabályozó törvényjavaslatot, mivel annak a választások lebonyolítását szabályozó lényegi fejezetei nem kapták meg a szükséges kétharmados támogatást.
A kormány és az ellenzék a külképviseleteken történő szavazás módjáról és a szavazatszámláló bizottságok összetételéről nem tudott megegyezni. A konszenzus létrejöttét Salamon László, a Fidesz képviselője szerint az akadályozta meg, hogy a kormány a törvényjavaslatról való szavazás előtt nem a korábbi négypárti egyeztetéseken kidolgozott módosító indítványokat terjesztette be, amelyekről korábban szóban már megegyezés született.

Az ellenzék nem támogatta a kormány javaslatát, hogy Magyarország külképviseletein elektronikus úton szavazhassnaak a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok. A Fidesz ragaszkodott ahhoz, hogy ne csak a kormány által delegált diplomaták alkossák a külképviseletekre kiküldött szavazatszámláló bizottságokat, hanem hanem más, jelöltet állító szervezetek is beleszólhassanak azok összetételébe.

A kormánynak újból be kell terjesztenie a törvényjavaslatot - közölte az MTV-vel Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára. A törvényt november végéig kell elfogadnia az Országgyűlésnek ahhoz, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokat meg lehessen tartani.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.