Emőke
8 °C
19 °C

Idén már nem lesz uniós alkotmány

2003.11.19. 15:35
Eredménytelenül zárult tegnap a külügyminiszterek brüsszeli tanácskozása, amelyen az uniós külügyminiszter és az alkotmány jövőbeli módosításának lehetőségeit vitatták meg. Nem szerepelt ugyan a találkozó napirendjén, de egyezség született Lengyelország és Nagy-Britannia között a tanácsi szavazati rendszerről, a kisebbségek jogainak védelmét garantáló rendelkezésre vonatkozó magyar javaslatot viszont egyre többen ellenzik.
Továbbra is mind a huszonöt állam egyetért abban, hogy a közös külügyminiszter személyében egyesüljön a kül- és biztonságpolitikai főképviselő és a külügyi biztos, de a részletekről tovább folyt a vita, így arról is, hogy mi legyen az új poszt pontos elnevezése - írja a BruxInfo.

Így nem tisztázódott az sem, hogy a leendő uniós külügyminiszter milyen szerepet töltsön be az Európai Bizottságban és együtt bukjon-e a testülettel, ha azt lemondatja az Európai Parlament, és hogy ő elnökölje-e a külügyminiszterek tanácsülését, vagy fennmaradjon a testületben rotációs elnökségi rendszer.

A másik fő téma az volt, hogy a jövőben lehessen-e az alkotmány konkrét uniós politikákat érintő részét rugalmasabban, azaz kormányközi konferencia összehívása nélkül módosítani. Ezt a lehetőséget az olasz elnökség javasolta, de a BruxInfo értesülései szerint csak az Európai Bizottság, Franciaország és Belgium támogatta. Megegyezés erről a javaslatról sem született, de lehet még több olyan ország, amelyik nem zárkózik el teljesen tőle. A tagállamok többsége viszont kifogásolta, hogy a javaslat csökkentené a nemzeti parlamentek szerepét az alkotmánymódosítási folyamatban.

Nem vártak sokat

Az EU Observer értékelése szerint a huszonötök nem is igazán reménykedtek abban, hogy megegyezés születik a mostani találkozón. Inkább arra várnak, hogy az olasz elnökség állítsa össze az intézményi reformokat érintő "kompromisszumcsomagot", amit majd Nápolyban vitatnak meg a jövő hetén (november 28-án) kezdődő külügyminiszteri "konklávén". Az viszont már okot ad némi türelmetlenségre, hogy a kormányközi konferencia október 4-i kezdete óta ez volt a harmadik eredménytelen külügyminiszteri találkozó.

Egyre valószínűbb, hogy a konferencia átnyúlik a következő évre. A BruxInfo szerint kedden Kovács László és Eduard Kukan szlovák külügyminiszter nyilatkozott ilyen értelemben, és korábban is több diplomata jelezte, hogy elképzelhető, hogy az ír elnökségre marad a nem intézményes kérdések rendezése.

Egyezkedés a partvonalon

A tagállamok egy sor kérdést kétoldalú találkozókon vitattak meg, és ilyen egyeztetésekre a nápolyi forduló előtt is sor kerül majd. Hétfőn a brit és a lengyel küldöttség állapodott meg a tanácsi szavazati rendszerrel kapcsolatban. A BruxInfo szerint Jack Straw megígérte a lengyel külügyminiszternek, hogy a maguk részéről nem küzdenek majd keményen az új szavazati rendszerért, ami a nizzai megállapodásban rögzített szavazati arányoknál lényegesen kisebb súlyt adna Lengyelországnak és az ügyben mellette küzdő Spanyolországnak a tanácsban. Franco Frattini olasz külügyminiszter is kijelentette néhány hete, hogy ha nem sikerül meggyőzni a spanyolokat és a lengyeleket, akkor "marad Nizza". A BruxInfo értékelése szerint jelenleg nem látszik megoldás erre a kérdésre, így valószínűleg ez is az utolsó pillanatra marad majd. Hivatalosan a kérdés jó ideje nem téma a kormányközi konferencián, de a kétoldalú egyeztetéseken rendszeresen felbukkant.

Többen ellenzik a kisebbségek jogainak védelmét

Kovács László külügyminszter tovább folytatta hadakozását a kisebbségekre vonatkozó magyar javaslat elfogadtatásáért, de ezúttal eredménytelenül - írja a BruxInfo. Ana Palacio spanyol külügyminiszter a jelenlegi formájában a baszk függetlenségi törekvések miatt nem fogta el a javaslatot, de ígéretet tett arra, hogy "gondolkodik" valamilyen "kompromisszumon".

A konferencián megfigyelő státuszban jelenlévő Románia szerint kisebbségek kollektív jogainak említése helyett a "kisebbséghez tartozó személyek jogairól" kellene rendelkeznie az alapdokumentumnak. A lettek ezúttal szóban jelezték, hogy az ország lakosságának egyharmadát kitevő, állampolgársággal sem rendelkező oroszok miatt nem fogadhatják el a javaslatot. Korábban hivatalosan szlovákia is állást foglalt a magyar ötlet ellen.

Hogyan tovább?

A rendezetlen kérdések nagy száma miatt az EU Observer szerint maratoni hosszúságú egyezkedés várható a kormányközi konferencia idei utolsó, december 12-13-án tartandó fordulóján. A hírportál szerint ez több diplomatában felidézi a nizzai szerződés körüli, 2000-ben lezajlott tortúra emlékét, amikor is öt napig húzódó, rendkívül rossz hangulatú alkudozás után született meg egy olyan szerződés, ami végül senkinek sem felelt meg.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Spanyolország

A szélmalmok földjén - Consuegra és Almodóvar del Campo.