Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Románia és Bulgária esélyes a 2007-es csatlakozásra

2005.04.12. 20:02
Az EU Bizottsága felszólította az EP, hogy szerdán szavazzák meg az Európai Unió újabb bővítését. A román csatlakozásról készült jelentésben kiemelték, hogy Romániának tennivalója van a roma és magyar kisebbségi jogok elismerése terén, emellett tennie kell a regionális és helyi hatóságok erősítéséért is.

Olli Rehn bővítési biztos közreadta a Bizottság Romániával és Bulgáriával kapcsolatos javaslatát, amelyet az Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elé terjesztenek, adta hírül az eurohirek.hu. A Barroso-bizottság tisztában van azzal, hogy a két országnak rengeteg még a tennivalója a 2007. januárra tervezett csatlakozásig, ám meggyőződésük, hogy Bulgária és Románia teljesíteni fogja vállalásait.

Számos kétség

Különösen Románia vonatkozásában számos kétség fogalmazódott meg az utóbbi hetekben-hónapokban. Olli Rehn most bizakodóan szólt arról, hogy Románia véghez viszi a jogi reformokat, biztosítja a tiszta versenyt, folytatja a korrupció elleni küzdelmet, és eleget tesz környezetvédelmi kötelezettségeinek.

A keddi vitában a brit Geoffrey Van Orden, a bolgár csatlakozásról szóló jelentés készítője azt mondta, nem örül, hogy Bulgária "más országgal került egy kosárba" felvételi kérelmének elbírálásakor, ahelyett, hogy csak a saját érdemei alapján ítélnék meg. A francia Pierre Moscovici, aki Romániáról állított össze jelentést, úgy vélte, a csatlakozási kérelem elfogadása katalizátorhatást gyakorolhat az országban megkezdett reformokra. Moskovici fontos feladatként említette az igazságügyi reform folytatását, a határvédelem, a környezetvédelem javítását. A jelentéstevő kiemelte: Romániának tennivalója van a roma és magyar kisebbségi jogok elismerése terén, emellett tennie kell a regionális és helyi hatóságok erősítéséért is.

A Bizottság arra kéri az euroképviselőket, hogy szerdán szavazzák meg az Európai Unió újabb bővítését. A keddi vita után az Európai Parlament hozzájárulási eljárás keretében szavaz Románia és Bulgária európai uniós csatlakozásáról.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.